<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп у разі перемоги може припинити військову допомогу Україні: названо умову  Якою буде відповідь Росії, якщо ЗСУ знищать Кримський міст: політолог навів важливий аргумент  Вже без дощів: як зміниться погода в Україні 26 червня  Як зрозуміти, що економіка росте, і до чого тут ціни  В Україні 26 червня подекуди короткочасні дощі, вдень до +27°  Трохи дощів і майже без спеки: тиждень потішить українців гарною погодою  Опади 25 червня ймовірні лише на Лівобережжі, вдень до 27°всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
19.06.2024 268

Шум від генераторів: у яких випадках каратимуть гривнею та вилучатимуть техніку

Експерт вважає, що ідея штрафів – невдала спроба наповнити бюджет під час війни.

a78f40a46e40cb1f11cfa13a7dbc54bc_19.06.24

В соціальних мережах користувачі обговорюють повідомлення про штрафи за шум від генераторів в Україні. Нібито власників каратимуть гривнею за шум від технічних засобів біля житлових будинків. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

ТСН.ua з’ясовував, чи можливе подібне в умовах, коли мешканці міст сидять без світла по декілька годин, а генератори фактично рятують людей за відсутності електроенергії.

Чим лякають

Згідно з санітарними нормами, допустимий рівень шуму на прилеглих до житлових будинків територіях:

  • у денний час: 55-70 дБ;
  • у нічний час: 45-60 дБ.

Якщо його порушити, власникові генератора може загрожувати до 255 грн штрафу. В разі повторного порушення штраф зросте до 510 грн. А для юридичних компаній – до 2 550 грн з конфіскацією джерела шуму.

Цікаво, що більшість городян з розумінням ставляться до роботи генераторів, бо якщо вони працюють, то можна придбати в кіоску каву, випічку, купити в аптеці ліки, підстригтися в перукарні.

Інша річ, коли генератори працюють у вечірній час впритул або під стінами багатоквартирного будинку. Саме на такі гучні прилади і скаржаться люди, коли їх робота занадто заважає їм відпочивати.

Хто визначає рівень шуму

Щоб покарати власника шумного генератора, треба звернутися зі скаргою до поліції.

Правоохоронці разом з фахівцями Держпродспоживслуби мають визначити рівень шумового забруднення – кількість децибелів від генератора, який працює, має бути зазначена у відповідному акті.

Поліція має скласти протокол, взяти покази у свідків і направити справу до суду, який може ухвалити рішення про стягнення штрафу з власника генератора.

Що відбувається на практиці

В головному управлінні Держпродспоживслужби Києва зауважують, що дійсно штрафи за подібні порушення передбачені в законодавстві, але додають, що наразі обмежуватимуться усними попередженнями для власників генераторів.

"Зараз українці переживають енергетичну кризу – постачання електроенергії припиняється на тривалий час. Генератори, які, звісно ж, доволі шумні, фактично рятують малий бізнес. Тому ми не плануємо жорстко карати їх власників", – розповідає ТСН.ua Олег Рубан, начальник головного управління Держпродспоживслужби Києва.

Чи займаються консультативні групи

Він додає, що в Києві створено 10 консультативних груп, які опрацьовують усі спірні питання, що виникають між мешканцями міста та власниками генераторів.

"Ці групи працюють при столичних РДА, до них входять: представники Міністерства охорони здоров’я, Національної поліції та Держпродспоживслужби. Якщо між громадянами виникає непорозуміння та фіксується перевищення гранично допустимих норм по децибелах, ухвалюється рішення щодо припинення роботи такого генератора. Штрафувати власників генераторів будуть в останню чергу, коли буде неможливо досягнути порозуміння", – зауважує Олег Рубан.

В якому разі вилучатимуть генератор

Керівник Держпродспоживслужби столиці пояснює – якщо поряд з житловим будинком розташований кіоск і його власник виніс генератор занадто близько до будинку, його проситимуть так не робити – зменшити рівень шуму, віддаливши генератор на максимальну відстань від будинку.

"Якщо ж власник категорично відмовиться виконати рекомендації, то такий генератор буде вилучено за участю правоохоронних органів. Наразі ми намагаємося вирішити проблему шуму від генераторів у порядку консультацій. Максимально домовлятися з власниками. Якщо ж вони не хочуть шукати компроміс, тоді будуть штрафи та вилучення відповідно до КУпАП", – зауважує Олег Рубан.

Де взяти армію інспекторів

На думку Олега Попенка, експерта з ЖКГ, голови Спілки споживачів комунальних послуг, карати за шум від генераторів під час війни немає жодного сенсу.

"До України завезено близько 1 ГВт генераторів. Їх навіть не десятки, а сотні тисяч. Тому я не уявляю, як можна перевірити їхній рівень шуму. Це ж яку кількість інспекторів потрібно залучити до перевірок у кожному місті та селі? Наскільки я розумію, цим має займатися Держпродспоживслужба, а вона має власні філіали лише в обласних центрах. Тобто який сенс у вибіркових перевірках, мені геть незрозуміло", – розповідає ТСН.ua Олег Попенко.

Він додає, що в умовах війни та катастрофічної нестачі електроенергії держава має взагалі скасувати такі перевірки.

"На шум від генераторів потрібно закривати очі – нехай працюють, бо це наша економіка в умовах війни. Якщо зараз чіплятися до роботи кожного генератора, до всього, що шумне та є неекологічним, то ми просто зупинимо економіку. Дивуюсяь, що ще не почали штрафувати за шкідливі викиди від генераторів", – зауважує Олег Попенко.

Чому штраф за шум генераторів не на часі

Експерт радить чиновникам повернутися до реальності, в якій ми всі живемо – держава не може забезпечити людей електроенергією під час війни, але водночас чомусь робить усе, щоб люди самі відключали генератори через шум.

"Це абсурд якийсь. Невже українці під час війни мають шукати екологічні або безшумні генератори? Звісно, що на них можна ставити глушники та обмежувачі шуму, але ж це вже питання додаткових коштів і виживання бізнесу. Саме тому штрафи за шум від генераторів мені особисто схожі на чергове "обілечування", коли людей намагають штрафувати, щоб лише поповнити бюджет", – зауважує Олег Попенко.

Раніше ТСН.ua розповідав, як придбати генератор у Києві та повернути гроші: пояснення від КМДА.

Оценка материала:

5.00 / 2
Шум від генераторів: у яких випадках каратимуть гривнею та вилучатимуть техніку 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
19.06.2024 268
Еще материалы раздела «Суспільство»