<
НОВИНИ ДНЯ: Грози, град та шквали: синоптик повідомив, де в Україні чекати негоди  Студентів відрахують за відмову від базової військової підготовки, - постанова уряду  Які вакансії в армії найбільш популярні та скільки людей на них відгукуються  В Україні 27 червня переважно без опадів, вдень до 30°  Уряд дозволив бронювати від мобілізації 100% фахівців: про яку категорію йдеться  США можуть зняти заборону на відправку військових підрядників до України, - CNN  У Міноборони не змогли відповісти, хто розробник застосунку "Резерв+": відеовсі новини дня
20.06.2024 260

Вчені з'ясували, чому їжа в літаках така несмачна

Цьому є пояснення.

855816be9b3484b011778accb90aee67_20.06.24

Вчені з'ясували, чому їжа в літаках так погано смакує. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Через сухість повітря в салоні літака людина відчуває зневоднення, яке зменшує кожну краплю вологи, необхідну нашим носовим і бронхіальним шляхам – саме тому наші відчуття смаку і запаху так різко змінюються під час польоту, повідомляє Food & Wine.

На додачу до зневоднення підвищений тиск повітря та рівень шуму у 80 децибел і більше також несприятливо впливають на ці органи чуття.

Під час польоту, коли літак набирає крейсерську висоту, половина повітря, яким ми дихаємо, надходить з атмосфери, крізь яку летить літак, а інша половина – це відфільтроване повітря. Це означає, що повітря в салоні літака є сухим з рівнем вологості близько 12%.

На висоті польоту наші відчуття смаку та нюху змінюються, і з цим нічого не вдієш. І хоча ви, можливо, зможете відчути смак деяких речей, він, швидше за все, буде не таким, як на землі.

Наприклад, солоний і солодкий смаки особливо слабшають на великих висотах – тому, щоб достукатися до ваших органів чуття, їжа, яку ви отримуєте в літаку, буде містити приблизно на 20% більше солі в пікантній страві, ніж зазвичай, і приблизно на стільки ж або більше цукру у десерті.

Про це свідчить нещодавнє інтерв'ю New York Post з Чарльзом Спенсом, експериментальним психологом з англійського Оксфордського університету, який вивчає, як певне середовище та звуки впливають на смакові відчуття. Однак він також поділився, що "носіння навушників з шумозаглушенням може насправді покращити смак їжі та напоїв у повітрі".

2011 року відомий німецький Інститут Фраунгофера провів дослідження, в якому "бортпровідники" сиділи на тісних сидіннях у барокамері, яка була створена для імітації низького тиску повітря в салоні літака на висоті 9 км.

Авіакомпанія Lufthansa, яка замовила дослідження, надала учасникам їжу, яку вони їли в оточенні 80-децибельного гулу авіаційних двигунів, а їхні крісла вібрували, імітуючи турбулентність.

Дослідження показало, що смаки, описані як гіркий, кислий і гострий, були тими смаками, які зберігалися під час польоту. Томатний сік також виявився несприйнятливим до втрати смаку в небі.

Інші тести показали, що один набір смаків, який, здається, залишається незмінним під час зміни висоти – це умамі, який є пікантним основним смаком японської кухні, наприклад, соєвих соусів, якіторі та місо. Можливо, це пов'язано з тим, що страви з умамі, зазвичай, мають вищий рівень натрію.

"Якби не нудьга, яку багато хто відчуває під час польоту, найкращою рекомендацією завжди була б їжа на землі, – каже Спенс. – Але якщо ви хочете пристойно поїсти в небі, обирайте щось гостре або солоне, наприклад, мексиканську їжу або суші. Все, що має смак умамі, тобто сир пармезан, гриби, помідори тощо, і, звичайно ж, випити криваву мері, враховуючи подвійну дозу умамі як з помідорів, так і з вустерського соусу".

Нагадаємо, науковці зробили відкриття, чому чоловіки й жінки відчувають біль по-різному. Нове відкриття дослідників може зробити революцію в лікуванні болю.

Оценка материала:

5.00 / 2
Вчені з'ясували, чому їжа в літаках така несмачна 5.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
20.06.2024 260
Еще материалы раздела « Ринки та компанії»