<
НОВИНИ ДНЯ: Температура підвищується: де 28 червня в Україні буде найспекотніше  У ЗСУ назвали пріоритетний напрямок на фронті для Путіна  У Держдепі США прокоментували розблокування Україною чорноморських портів  ЄС відкрив для України переговори про вступ: що отримають українці та чи зможемо ми стати членом Євросоюзу до 2030 року  28 червня в Україні спека до +31° і без дощів  До експлуатації в підрозділах ЗСУ допустили майже 40 зразків бронетехніки  У Сербії захистили право продавати боєприпаси Заходу, які могли бути передані Українівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
24.06.2024 363

У чому різниця між КТ і МРТ: розповідає нейрохірург

Діагностична візуалізація відіграє вирішальну роль у визначенні джерела медичної проблеми, а також надає інформацію, необхідну для діагностики різних захворювань.

8df392a1b095e38872031307162efda5_24.06.24

Якщо ви коли-небудь діставали травму, найімовірніше, ви проходили обстеження. Візуалізаційні тести — надзвичайно потужні інструменти, які можуть допомогти лікарям діагностувати низку захворювань. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Лікар-нейрохірург Ярослав Мідик розповів своїм підписникам, у чому ж полягає різниця між КТ та МРТ і чому інколи треба зробити одне, а не інше.

Їхня різниця суттєва:

  • КТ – шкідлива;
  • МРТ – нешкідлива.

КТ означає комп’ютерну томографію. Процес схожий на МРТ, оскільки вас попросять лягти на рухомий стіл, який проведе вас через круглий КТ-сканер. Цей апарат використовує рентгенівські промені, щоб отримати зображення поперечних перерізів певних частин тіла під різними кутами. Потім ці 2D-зображення надсилаються на комп’ютер, де вони перетворюються на 3D-зображення. КТ в нейрохірургії використовується для того, щоб побачити кістки черепа і хребта, наприклад, інсульти та різні гострі стани. До речі, на сьогодні є МРТ, які також можуть все це показати.

МРТ розшифровується як магнітно-резонансна томографія. Під час МРТ-сканування вас попросять лягти у довгий відкритий тунель, який має назву МРТ-сканер. Він використовує радіохвилі, які відбиваються від молекул жиру та води у вашому тілі. Ці сигнали надсилаються на комп’ютер для створення зображення ураженої ділянки. МРТ використовується, щоб подивитися стан м’яких тканин. Наприклад, спинний мозок, нерви, зв’язки або різні стенози.

КТ – це той самий рентген, але набагато потужніший, це – опромінення. МРТ працює інакше: у ній реєструються атоми водню і вона безпечніша. Інакше кажучи, там звичайний магніт – і з людиною нічого не стається. Тож МРТ можна робити стільки разів, скільки необхідно.

Причини проходження МРТ можуть бути такими:

  • Розірвані зв'язки;
  • Проблеми з м’якими тканинами;
  • Проблеми з хребтом;
  • Проблеми з нервами;
  • Запалення.

Причини для проведення КТ такі:

  • Екстрена діагностика, наприклад, удари;
  • Зламані кістки;
  • Згустки крові;
  • Травми внутрішніх органів;
  • Внутрішня кровотеча;
  • Пухлини;
  • Розвиток раку.

КТ часто використовується в екстрених ситуаціях, оскільки вона дає швидші результати. Також це надає лікарям можливість швидше встановити діагноз і почати лікування. Наприклад, комп’ютерну томографію можна використовувати під час огляду кровоносних судин для діагностики причини інсульту.

МРТ-сканування зазвичай коштує дорожче, ніж КТ, і надає більш детальні зображення.

Річ не в тому, що один метод кращий за інший, а скоріше – який метод краще відповідає вашим конкретним потребам. Правильна процедура залежатиме від ділянки тіла або типу проблеми, яку лікар намагається діагностувати або точно визначити.

Оценка материала:

5.00 / 2
У чому різниця між КТ і МРТ: розповідає нейрохірург 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
24.06.2024 363
Еще материалы раздела «Суспільство»