НОВИНИ ДНЯ: Байден і Зеленський анонсували ще одну зустріч за кілька тижнів  Загарбники не встигнуть добудувати захисні споруди для Керченського мосту цього року — Плетенчук  Боєприпаси для авіації і не лише. США офіційно оголосили нову військову допомогу Україні  "Рупор" Путіна назвав причини коригування ядерної доктрини  В Україні задощить. Синоптики назвали регіони, де чекати опади 28 вересня  Команда Зеленського не погодилася на зустріч із Трампом: Time назвав неочікувану причину  Новий сюрприз: в Україні обмежать перекази з "картки на картку" – що і коли змінитьсявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
24.06.2024 264

Вчені були здивовані: на старому затонулому кораблі виявили цікаву знахідку

Вченим вдалося відреставрувати знайдені на затонулому кораблі дві могильні плити з пербекського мармуру.

4980cc8cef8d674840761a900b61ffcc_1

Науковці відреставрували дві середньовічні могильні плити з корабля XIII ст., що затонув у Англії поблизу графства Дорсет. Виготовлені з пербекського мармуру плити були призначені для вищих санів духовенства. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це повідомляє Heritage Daily.

Дослідники виявили затонулий корабель XIII ст. біля узбережжя графства Дорсет ще 1982 року. Спершу вчені вважали судно просто купою уламків, але завдяки допомозі дайверів змогли краще дослідити знахідку.

За результатами досліджень з’ясувалося, що корабель датується періодом правління Генріха III. Судно перевозило вантаж, зокрема ступки для розтирання, казани, чашки, глиняний посуд та різні предмети домашнього вжитку.

А нещодавно в межах проєкту під керівництвом Борнмутського університету вченим вдалося відреставрувати знайдені на кораблі дві могильні плити з пербекського мармуру. Це такий різновид викопного вапняку, що трапляється на острові Пербек у південно-східному Дорсеті.

Пербекський мармур видобувався протягом романо-британського та середньовічного періодів. Цей матеріал використовували для виготовлення архітектурної ліпнини, шпону та будівельних розчинів.

Пербекський мармур можна помітити у багатьох соборах на півдні Англії, зокрема в Ексетері, Елі, Норвічі, Чичестері, Солсбері, Лінкольні, Лландаффі, Саутворку, Кентерберійському соборі та Вестмінстерському абатстві.

На могильних плитах розміщене різьблене зображення християнського хреста. Ймовірно, ці плити планувалося використати як кришки домовин або як надгробні пам'ятники для священнослужителів високих чинів. Одна з плит сягає 1,5 м завдовжки, а інша плита складається з двох частин і має 2 м завдовжки.

"Корабель затонув під час розквіту пербекської кам'яної промисловості, а могильні плити були популярним пам'ятником єпископам і архієпископам в Англії того часу",  розповів морський археолог з Борнмутського університету Том Казінс.

Оценка материала:

5.00 / 2
Вчені були здивовані: на старому затонулому кораблі виявили цікаву знахідку 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
24.06.2024 264
Еще материалы раздела «Суспільство»