<
НОВИНИ ДНЯ: Зодіакальний гороскоп на липень 2024 року для всіх 12 знаків  Міноборони про темпи мобілізації: динаміка позитивна, краще ніж в березні та лютому  Чого ворог боїться найбільше: комбат дав неочікувану відповідь  Коли спека в Україні ослабне: синоптикиня назвала точну дату  Київ увійшов до топ-10 найгірших міст для життя — рейтинг The Economist  Стюардеса назвала єдине місце, куди ніколи не можна сідати в літаку  На Україну насувається сильна спека: синоптикиня назвала дативсі новини дня
Бізнес
Економіка
26.06.2024 150

Домінування долара США гарантовано, спроби БРІКС провалилися, - доповідь

Долар США залишається основною світовою резервною валютою, і ні євро, ні так звані країни БРІКС не змогли понизити глобальну роль долара.

Про це пише РБК-Україна із посиланням на дослідження Центру геоекономіки Атлантичної ради. Про це повідомляють Контракти.UA.

"Роль долара як основної світової резервної валюти надійна у короткостроковій та середньостроковій перспективі. Долар продовжує домінувати у валютних резервах, торгових рахунках та валютних операціях у всьому світі. Усі потенційні суперники, включаючи євро, мають обмежені можливості кинути виклик долару у найближчому майбутньому", - йдеться про документи.

Домінування долара

Як зазначається у доповіді, долар США служив провідною світовою резервною валютою з часів Другої світової війни. Сьогодні у доларах номіновано 58% іноземних резервів у всьому світі. Євро, друга за популярністю валюта, займатиме частку в 21%.

Наприкінці 2023 року частка юаня у світових валютних резервах впала до 2,3% з пікового значення 2,8% у 2022 році, незважаючи на активну підтримку Пекіном ліквідності юаня через своп-лінії.

"Управляючі резервами можуть сприймати юань як геополітично ризиковану валюту через побоювання з приводу економіки Китаю, позиції Пекіна щодо російсько-української війни, а також збільшену напруженість у відносинах із США і G7", - йдеться у доповіді.

Крім того, на долар припадає 54% експортних операцій та 88% валютообмінних транзакцій.

Спроби дедоларизації БРІКС

Як зазначається у доповіді, члени БРІКС переключили свою увагу із спільної валюти на нові транскордонні платіжні системи з метою створення більш багатополярної фінансової системи. Китай очолив ці зусилля, прискоривши розвиток Транскордонної міжбанківської платіжної системи (CIPS) – механізму розрахунків у юанях.

У період з червня 2023 року по травень 2024 року до CIPS приєдналося 62 прямі учасники, і тепер налічується 142 прямі та 1394 непрямі учасники. SWIFT, як і раніше, є домінуючим гравцем з більш ніж 11 000 підключеними банками.

Переговори навколо платіжної системи всередині БРІКС знаходяться на ранній стадії, але країни-члени досягли двосторонніх та багатосторонніх угод одна з одною, приділяючи особливу увагу транскордонній оптовій цифровій валюті центральних банків (CBDC) та угодам про валютні свопи. "Ці угоди, ймовірно, буде важко масштабувати через проблеми регулювання та ліквідності, але згодом вони можуть стати основою для платформи обміну валюти", - йдеться у доповіді.

Майже третина всіх центральних банків планує збільшити свої золоті резерви у 2024 році. Хоча євро колись вважалося конкурентом долара на міжнародній арені, він продовжує сильно відставати та слабшає як приваблива резервна валюта. Санкції 2022 року проти Росії дали керуючим резервами сигнал про те, що євро наражає їх на ті самі геополітичні ризики, що й долар. Ті, хто хоче зменшити ризики, пов'язані з доларом, звернулися до золота, наголошується в документі.

Зазначимо, частка валют країн БРІКС у світовому масштабі незначна. За даними МВФ, у доларах США зберігається майже 60% світових валютних резервів. Це менше, ніж приблизно 70% у 2000 році, але все ж таки набагато вище, ніж у будь-якого конкурента. Наступним йде євро (близько 20%), за ним йдуть ієна та британський фунт. Через сім років після того, як Міжнародний валютний фонд додав юань у свій кошик резервних валют, на його частку припадає дуже незначна частка - 2,3%.

Оценка материала:

5.00 / 2
Домінування долара США гарантовано, спроби БРІКС провалилися, - доповідь 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
26.06.2024 150
Еще материалы раздела «Економіка»