<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп вкотре переконує, що зупинить війну в Україні, а Байден назвав Путіна військовим злочинцем під час дебатів  Кілька областей накриють дощі: синоптики дали детальний прогноз на вихідні в Україні  Червень в Україні завершиться спекою, - прогноз  Спека до +31: Гідрометцентр розповів про погоду на Київщині 28 червня  Коли наступить перемога у війні: українці назвали терміни та умови  Температура підвищується: де 28 червня в Україні буде найспекотніше  ЄС відкрив для України переговори про вступ: що отримають українці та чи зможемо ми стати членом Євросоюзу до 2030 рокувсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
27.06.2024 580

Чи варто зараз купувати нерухомість: експерти розповіли, що буде з цінами до кінця літа

За останній місяць у Києві спостерігається зменшення вартості квадратних метрів у новобудовах.

1719322475-7340_27.06.24

Через низький попит на ринку нерухомості – як первинної, так і вторинної – здорожчання квадратних метрів до кінця літа не прогнозується. Про це у коментарі УНІАН розповів експерт з нерухомості Юрій Піта. Про це повідомляють Контракти.UA.

"Дуже важко сказати однозначно по всій Україні, тому що у нас зараз ринок неоднорідний, враховуючи ситуацію. Тому якщо аналізувати великі міста, як Київ і Одеса, наприклад, то тут є свої особливості ринку зараз. Все ж таки не так активно на сьогодні інвестор, покупець купує нерухомість в цих містах. Більше цікавляться західною Україною", – сказав Піта.

Виняток, на думку експерта, можуть складати лише більш безпечні західні регіони країни, які традиційно в умовах війни користуються більшим попитом: "Поки що підстав вважати, що буде збільшення цін на первинному ринку, немає. Можливо, точково на Закарпатті, у інших західних регіонах – Івано-Франківськ, Чернівці – там, можливо, попит буде шалений, і тоді ціни зростуть. Але це буде не глобально, лише місцеві ринки можуть це відчути", – наголосив Піта.

При цьому він припускає, що попит може бути відкладеним, і якщо він в липні-серпні почне реалізовуватися, то і ціни підуть вгору.

Фактори можливого підвищення цін

У свою чергу, директорка з продажів будівельної компанії GAZDA Маріанна Бігунець розповіла УНІАН, що на вартість житла в новобудовах можуть впливати такі фактори:

  • курс валют – кожен девелопер зважає на курсові показники (первинний ринок міцно прив’язаний до курсу долара);
  • рівень собівартості будівнцтва, на що можуть впливати зростання тарифів на електроенергію, збільшення акцизів на пальне, перебоїв з енергопостачанням;
  • стадія готовності ЖК (чим вища готовність, тим менші ризики для інвесторів, і тим більша ціна);
  • потенційне збільшення кількості громадян, які можуть скористатися іпотекою чи розтермінуванням платежів;
  • перебіг бойових дій та ступінь захищеності того чи іншого регіону країни.

Як зазначає Бігунець, здорожчання нерухомості до кінця літа очікується у найбільш безпечних для проживання регіонах. Залежно від стану готовності житлового комплексу та його класу, вартість квадратного метру, за її прогнозом, до кінця літа може зрости в середньому від 2 до 4 тисяч гривень.

Актуальна ціна на житло у Києві та області

Згідно з даними порталу ЛУН, у столиці на первинному ринку житла середня вартість квадратного метру станом на сьогодні складає 51 700 гривень. У червні минулого року ціна квадратного метра складала 46 800 гривень, тобто за рік відбулося зростання майже на 10,5 відсотків. На початку року квартири в новобудовах Києва продавалися в середньому по 49 200 гривень за квадратний метр.

Звісно, ціни на житло в новобудовах дуже різняться залежно від району столиці, де ці будинки розташовані. За даними порталу DIM.RIA, вартість квадратного метру в різних районах Києва складає:

  • Дарницький – 44 450 грн;
  • Дніпровський – 44 972 грн;
  • Деснянський – 39 559 грн;
  • Голосіївський – 56 896 грн;
  • Солом'янський – 46 080 грн;
  • Святошинський – 49 687 грн;
  • Оболонський – 48 993 грн;
  • Подільський – 61 713 грн;
  • Печерський – 111 255 грн;
  • Шевченківський – 70 096 грн.

У Київській області ціни дещо нижчі – за даними ЛУН, вартість метру квадратного, в середньому, оцінюється у 36 200 гривень. Рік тому ціна була теж меншою – 33 000 гривень (зростання склало 9,7%).

Водночас, за даними порталу, ціни на вторинному ринку у Києві за останні півроку дещо знизились. Ціни на однокімнатні квартири, що були у вжитку, зменшились на 4% (до, у середньому, 60 тис. дол.), на двокімнатні квартири – на 7% (до 90 тис. дол.), на трикімнатні – на 8% (до 130 тис. дол.).

Ціни у великих містах

У Львові за рік досить суттєво зросли ціни на квартири у новобудовах. За інформацією ЛУН, зараз вони продаються, в середньому, із розрахунку 55 300 гривень за метр квадратний, а ще рік тому ціна складала 45 300 гривень (подорожчання на 22,1%).

У Дніпрі наразі вартість кв. м на первинному ринку складає 44 500,  рік тому – 41 400. Тут ціни зросли дещо повільнішими темпами, ніж у Львові – на 7,5 відсотків.

В Одесі вартість житла в новобудовах нижча, аніж в інших зазначених містах – на це може суттєво впливати безпекова ситуація, адже Одеса часто піддається ракетним обстрілам. При цьому, все ж таки, за рік житло подорожчало: середня ціна метра квадратного тут складає 39 500 гривень, рік тому – 35 200 гривень (+11,2%).

Найбільше серед великих міст безпекова ситуація позначилася на Харкові. Проте, незважаючи на складну ситуацію з російськими атаками, новобудови у місті є – за даними ЛУН, наразі у продажу 23 новобудови. Середня ціна квадратного метра досить низька - 28 200 гривень, і це навіть трохи нижче за показник минулого червня (28 300 гривень).

Нерухомість в Україні

Як розповідав УНІАН експерт з нерухомості та ріелтор Олександр Бойко, за останній місяць у Києві спостерігається зменшення середньої вартості квадратного метра у новобудовах.

Водночас, за останній рік експерти відмічають зростання вартості оренди житла. Подекуди – на 40 відсотків за рік. На початку року, у січні 2024 проти грудня 2023, найбільше ціни на орендоване житло зросли у столиці. Найстрімкіше зростання цін відбулося на двокімнатні квартири.

Оценка материала:

5.00 / 2
Чи варто зараз купувати нерухомість: експерти розповіли, що буде з цінами до кінця літа 5.00 5 2
Бізнес / Нерухомість
27.06.2024 580
Еще материалы раздела «Нерухомість»