<
НОВИНИ ДНЯ: Липень в Україні розпочнеться зі спеки до +37: прогноз від синоптикині  Під Києвом з'явиться Національне військове меморіальне кладовище  Спека посилиться: синоптик розповіла про погоду на початку липня  Співпраця із Rheinmetall: в Україні відновлюють перші німецькі машини, пошкоджені у боях  Аномальний дефіцит кадрів: в Україні у трьох галузях злетіли зарплати  Аномальна спека і штормове попередження: якою буде погода в Україні 1 липня  Голова СБУ пообіцяв "сюрпризи" для новітніх російських систем ППО у Кримувсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
29.06.2024 194

Неандертальці мали генетичну недугу, від якої люди страждають досі — дослідження

Патологія, на яку страждала дитина, мала своїми наслідками повну глухоту, сильні напади запаморочення і нездатність тримати рівновагу.

7f1c9b185ab1c24666f56703fc5b703b_29.06.24

Дослідження решток дитини-неандертальця виявило ознаки наявності у неї синдрому Дауна. Це найдавніше свідчення про поширення цього генетичного захворювання, від якого люди страждають досі. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Як повідомляє The Guardian, науковці досліджували рештки, знайдені ще 1989 року в іспанській провінції Валенсія, де неандертальці жили у період від 273 до 146 тисяч років тому.

У рештках черепу 6-річної дитини-неандертальця, яку науковці назвали Тіною, були виявлені аномалії в півколових каналах – трьох маленьких трубках, які регулюють рівновагу і положення голови. Також Тіна мала зменшений розмір завитка – частини внутрішнього вуха, яка відповідає за слух.

Провідна авторка дослідження Мерседес Конде-Вальверде звернула увагу на те, що патологія, на яку страждала ця дитина, мала своїми наслідками повну глухоту, сильні напади запаморочення і нездатність тримати рівновагу.

“З огляду на ці симптоми, дуже малоймовірно, що мати самостійно могла б забезпечити весь необхідний догляд, не забуваючи водночас про свої власні потреби. Тому, щоб Тіна прожила щонайменше шість років, група повинна була постійно допомагати її матері", – зазначила вона.

Таким чином науковці дійшли висновку, що піклування про хворих та поранених було притаманним цьому виду людей у вигляді справжнього альтруїзму, коли піклувальники не сподіваються на отримання такої допомоги взамін.

Мерседес Конде-Вальверде також зазначила, що попри розумову відсталість Тіна прожила незвично довго.

"Відкриття Тіни є найдавнішим відомим випадком синдрому Дауна і демонструє, що відмінності, які спостерігаються між сучасними людьми, були вже в доісторичні часи", – додала дослідниця.

Нагадаємо, сьогодні геном Homo sapiens містить небагато ДНК неандертальця. Ці генетичні сліди люди отримали майже з усіх частин геному неандертальця, за винятком статевої Y-хромосоми, яка відповідає за формування чоловічих особин. Чому так сталося – досі залишається загадкою.

Оценка материала:

5.00 / 2
Неандертальці мали генетичну недугу, від якої люди страждають досі — дослідження 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
29.06.2024 194
Еще материалы раздела «Суспільство»