<
НОВИНИ ДНЯ: Коли винищувачі F-16 з'являться в Україні: експерт назвав важливі умови  Про що домовилися Путін та Кім Чен Ин: у господаря Кремля було дві мети – Портников  Як засолити огірки за 30 хвилин  Телескоп зафіксував галактику з чорною дірою масою як 200 мільйонів сонць  Експерти надали Раді безпеки ООН "неспростовні" докази використання Росією ракет з КНДР, - AP  Не тільки через війну. Чому Україну не беруть в НАТО  Рецепт вишневого пудингувсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
29.06.2024 132

Житлова політика потребує реформ: у Раді оприлюднили звіт за результатами публічних консультацій

Реформування та детінізація ринку оренди житла, формування фондів соціального житла, доопрацювання державних житлових програм, покращення комунікації влади з громадянами. Ці та інші пропозиції надали учасники публічних консультацій "Сучасна та ефективна житлова політика".

_rbc_ua_91c6473ae0dea4a241aaa43e7b1f5543_650x410_29.06.24

Про це пише РБК-Україна з посиланням на звіт за результатами консультацій. Про це повідомляють Контракти.UA.

Публічні консультації були ініційовані головою комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Оленою Шуляк спільно з Міністерством відновлення України та у співпраці з ВГО "Інститут Республіка".

Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті "Про основні засади житлової політики" та на основі отриманих даних сформувати рекомендації щодо вдосконалення цього законопроєкту, а також до житлової політики України в цілому.

"Публічні консультації підтвердили актуальність та необхідність реформування житлової політики України", - констатують автори звіту.

Серед рекомендацій, наданих учасниками публічних консультацій, є наступні:

  • Пом’якшити вимоги програми "єОселя" як до доходів громадян, так і до типів житла, що купується в кредит;
  • Покращити комунікацію місцевої влади з громадянами, особливо з ВПО;
  • Забезпечити створення фондів соціального житла в громадах;
  • Провести інвентаризацію нерухомого майна, що знаходиться в державній та комунальній власності, і виявити занедбані або незаконно відчужені об’єкти, які можна реконструювати та використати в якості соціального житла;
  • Передбачити податкові пільги підприємствам, які надаватимуть соціальне житло для ВПО;
  • Розширити перелік інструментів для отримання житла: лізинг, довгострокова оренда, оренда з правом викупу;
  • Розробити механізми залучення та підтримки приватного інвестора для створення ринків житла для доступної за вартістю оренди;
  • Прописати чіткі й прозорі умови залучення міжнародних донорів до вирішення житлового питання.

Нагадаємо, що публічні консультації з житлової політики відбулися в форматі онлайн у три раунди. До обговорення було запрошено ветеранів, молодь, внутрішньо переміщених осіб, громадян, які стоять у черзі на отримання житла, керівників ОСББ, представників органів та асоціацій місцевого самоврядування та ін.

Публічні консультації відбуваються в рамках проєкту "Парламент та громадяни: відкритий діалог у період війни", що реалізується ВГО "Інститут "Республіка" в межах Програми USAID "РАДА: наступне покоління". Зміст обговорень не обов’язково відображає погляди USAID чи уряду Сполучених Штатів.

Оценка материала:

5.00 / 2
Житлова політика потребує реформ: у Раді оприлюднили звіт за результатами публічних консультацій 5.00 5 2
Бізнес / Нерухомість
29.06.2024 132
Еще материалы раздела «Нерухомість»