<
НОВИНИ ДНЯ: Домашня кесадилья з курятиною: рецепт мексиканської страви за 20 хвилин  Команду Байдена звинуватили у підготовці питань для інтервʼю – AP  До України йде аномальна спека  The Economist зробила власний підрахунок втрат РФ: більше, ніж всі її втрати після Другої світової  Гаспачо зі стручковою квасолею та огірком: вишуканий рецепт холодного овочевого супу  На заході трохи дощитиме, а в центрі і на півдні – Африка: прогноз погоди в Україні на понеділок, 8 липня  Не сприятиме миру в Україні. У Байдена розкритикували Орбана за візит до Путінавсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
05.07.2024 159

Коли Собор архангела Гавриїла: історія свята, традиції

Собор архангела Гавриїла святкується вірянами двічі на рік: одразу після Благовіщення (26 березня) та 13 липня (за новоюліанським календарем).

Вважається, що приводом для встановлення цього важливого церковного свята стало освячення Константинопольського храму, спорудженого на честь архистратига, яке відбулося в ХVII столітті. В народі це свято також називають "Гаврило Літній". Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Собор архангела Гавриїла: історія свята

Це свято припадає за новим календарем на 13 липня (за старим календарем воно святкувалося 26 липня) і вшановує архангела Гавриїла, одного з головних архангелів у християнській традиції. Архангел Гавриїл відомий своєю роллю в передаванні важливих божественних повідомлень, як-от благовіщення Діві Марії про народження Ісуса Христа.

Цього дня у багатьох храмах відбуваються святкові богослужіння, під час яких віряни моляться і просять захисту та благословення у архангела Гавриїла. В церквах проводяться літургії, читаються спеціальні молитви і співаються піснеспіви на честь святого.

У культурних традиціях багатьох народів, де християнство є основною релігією, це свято супроводжується різноманітними обрядами та звичаями, які підкреслюють важливість архангела Гавриїла як захисника і посланця Божого.

Архітектурні споруди, названі на честь архангела Гавриїла, можуть включати як великі собори, так і менші церкви, де проводяться урочисті служби на його честь. Вони часто прикрашені іконами та фресками, які зображують архангела Гавриїла, його діяння та сцени з його участю в біблійних подіях.

Що можна і не можна робити в Собор архангела Гавриїла

Що можна робити в це свято:

  • Брати участь у святкових богослужіннях, молитися і просити благословення.
  • Читати спеціальні молитви, присвячені архангелу Гавриїлу, як вдома, так і в церкві.
  • Робити добрі справи, допомагати тим, хто потребує підтримки.
  • Відвідувати святі місця, де шанують архистратига.
  • Звертатися до біблійних текстів, які розповідають про діяння архангела Гавриїла.

Що не можна робити:

  • На свята зазвичай уникали важкої праці, особливо в полі чи на городі.
  • Намагалися уникати будь-яких суперечок і конфліктів, зберігаючи мир у родині та спільноті.
  • Треба уникати будь-яких вчинків, які можуть вважатися нечистими або негідними.
  • Не рекомендується зловживати алкоголем або вживати його в надмірних кількостях.

Але головне – зберігайте повагу до свята і його духовного значення.

Оценка материала:

5.00 / 1
Коли Собор архангела Гавриїла: історія свята, традиції 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
05.07.2024 159
Еще материалы раздела «Суспільство»