НОВИНИ ДНЯ: Путін його може на сніданок зʼїсти: історик оцінив можливості Трампа завершити війну в Україні  Мобілізація в РФ: російська влада здивувала планами щодо нових контрактників Міноборони  Тепло у жовтні: синоптик розповів, якою буде погода у вихідні  Більше 10 рекордів і не тільки. Синоптики підбили підсумки погоди у Києві у вересні  Коли буде бабине літо 2024: синоптик сказала, чи чекати потепління у жовтні  Осінні дощі на заході та літнє тепло на решті території: прогноз погоди в Україні на 3 жовтня  Останні дні сонця: синоптикиня анонсувала дощовий кінець тижня у Києвівсі новини дня
Бізнес
Економіка
07.07.2024 284

Ціни в Україні пішли вгору: НБУ пояснив пришвидшення інфляції

Фактична споживча інфляція в травні пришвидшилася до 3,3%, але залишалася нижчою за траєкторію прогнозу НБУ. Відхилення від прогнозу забезпечувало стрімкіше падіння цін на сирі продукти харчування передусім через більшу пропозицію та ефекти від значних минулорічних врожаїв.

_privoz_odesa_gettyimages_1239485195_f366daa4c53eb3a357b082aecec05a9f_650x410_07.07.24

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Макроекономічний та монетарний огляд НБУ (липень 2024 року). Про це повідомляють Контракти.UA.

За оцінками НБУ, споживча інфляція пришвидшилася й у червні, зокрема через поступове вичерпання ефектів минулорічних врожаїв та ефекти перенесення девальвації гривні.

Згідно з оприлюдненим графіком, річна інфляція зросла приблизно до 5,0%, тобто цілі центробанку.

Як зазначають в НБУ, надалі знижувалися ціни на продукти харчування, насамперед на сирі продукти завдяки їх більшій пропозиції в умовах теплої погоди на початку цього року, а також ефектам від значних минулорічних врожаїв і переорієнтації окремих виробників на внутрішній ринок.

Зокрема, знижувалися ціни на овочі борщового набору та овочі нового врожаю. Подальше відновлення у тваринництві підтримувало зниження цін на яйця та стримувало зростання цін на м’ясо та молоко. Натомість вартість картоплі та буряка, як і ціни на окремі фрукти залишалися високими через обмежену пропозицію якісної продукції.

Непродовольчі товари дешевшали, але повільніше, ймовірно, під впливом курсового чинника. Вартість послуг не змінилася порівняно з квітнем. З одного боку, зменшувався тиск з боку витрат на харчову сировину, а з іншого – зберігався тиск з боку витрат на оплату праці, зазначили в НБУ.

Зростання цін на пальне в травні пришвидшилося. Така динаміка відображала вичерпання попередніх запасів, завезених за нижчою ціною, послаблення обмінного курсу гривні та подорожчання нафти на світових ринках, йдеться в огляді.

Відновилося зниження цін на алкогольні напої через зниження тиску з боку витрат бізнесу на сировину та адміністративні витрати, а також конкуренцію тіньової пропозиції. Натомість ціни на тютюнові вироби дещо пришвидшили зростання. Адміністративну інфляцію надалі стримував мораторій на підвищення тарифів на послуги ЖКГ для населення, зазначили в НБУ.

За оцінками НБУ, з червня очікується зростання адміністративної інфляції з огляду на підвищення тарифів на е/е для населення.

Нагадаємо, за даними Держстату, споживчі ціни в Україні у травні 2024 року зросли на 3,3%. Річна інфляція прискорилася порівняно з 3,2% у квітні.

НБУ прогнозує прискорення інфляції в Україні найближчим часом. За підсумками грудня інфляція становитиме 8,2%.

Оценка материала:

5.00 / 2
Ціни в Україні пішли вгору: НБУ пояснив пришвидшення інфляції 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
07.07.2024 284
Еще материалы раздела «Економіка»