<
НОВИНИ ДНЯ: Росія не зацікавлена у переговорах з Україною на засадах міжнародного права, - ISW  Після замаху на Трампа у Кремлі повідомили, як охороняють Путіна  Чи впливають бойові дії в Україні на зміни клімату: відповідь синоптиків  Вашингтон, Брюссель чи Київ: якій владі більше довіряють українці  ЦНАПи – все?: де можна оновити дані після 17 липня  Температура води в Дніпрі у Києві перевищила рекорд 2010 року та наблизилася до 30 градусів  Військовий обов'язок в Україні. Чи можуть призвати на службу виключених і знятих з облікувсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
17.07.2024 199

Картопляні книдлі з сиром: старовинний рецепт української страви

Книдлі - українська страва, подібна до пиріжків, яку готують водночас з вареної і сирої тертої картоплі. Як заправку, щоб зробити книдлі більш ситними, використовують підчеревину і смажену цибулю.

_proekt___2024_07_11t124318_746_f349a15732e59d07655164327309a569_650x410_17.07.24

Про те, як приготувати картопляні книдлі з сиром, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на кулінарний YouTube-канал "КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ". Про це повідомляють Контракти.UA.

Що потрібно для картопляних книдлів

Для приготування цієї української страви, потрібні ці інгредієнти:

картопля - 3 кг;

підчеревина - 300 г;

сир домашній - 400 г;

яйце - 2 шт.;

сіль - 2 ст. л.;

крохмаль - 2-3 ст. л.;

цибуля - 1 шт.;

кріп - 1 пучок.

Як готувати книдлі з картоплею і сиром

Частина картоплі для цієї страви - 1 кг - відварюється, а решта - натирається на тертці в сирому вигляді. Помийте всю картоплю, 1 кг відваріть, не очищуючи.

Після того, як вона охолоне, очистьте її від шкірки і пропустіть через м'ясорубку. З решти картоплі зніміть шкірку і натріть на маленькій тертці. Потім з сирої картоплі необхідно відтиснути рідину.

Для цього на глибоку каструлю чи миску поставте друшляк, вистеліть його чистою марлею. Перекладіть на сито сиру картоплю і, згорнувши марлю, відтисніть з картоплі рідину - в результаті вага сировини має зменшитися приблизно до 1 кг.

Не виливайте сік - він потрібен для приготування книдлів, щоб їхній смак був насиченим, а також щоб "пиріжки" краще тримали форму.

Змішайте сиру картоплю з вареною, розбийте до маси 1 яйце (інше потрібне для начинки), додайте сіль та ретельно вимішайте тісто.

Перелийте рідину з сирої картоплі до каструлі, у якій будуть варитися книдлі. За цей час на дні миски утворився осад з картопляного крохмалю - його при переливанні рідини необхідно додати до картопляної суміші.

Після цього картопляне тісто знову треба вимішати, за потреби додавши 2-3 ст. л. сухого крохмалю.

Приготуйте начинку для книдлів. Відділіть жовток від білка, додайте жовток до домашнього сиру. Білок не потрібно додавати, інакше начинка стане занадто рідкою.

Помийте і подрібніть кріп, всипте його до сиру, за бажанням також можна додати сіль та перець. Перемніть виделкою всі інгредієнти начинки.

Поки виліплюєте пиріжки, поставте на вогонь картопляний сік, доливши води та перемішавши рідину, щоб піднявся крохмаль.

Змастіть дошку для обробки олією - так книдлі не будуть липнути. Для одного "пиріжка" потрібно приблизно 2 ст. л. картопляного тіста.

Сформуйте з маси кульку, а потім притисніть її, щоб утворилася маленька паляничка. Викладіть всередину 1 ч. л. начинки і зліпіть краї, як при ліплені вареників. Потім злегка розкачайте пиріжок в долонях, щоб вирівняти тісто.

Коли вода з картопляним соком закипить, підсоліть її, всипавши 1 ст. л. солі. Обережно перекиньте книдлі до каструлі і одразу легенько перемішайте. Важливо: варити книдлі потрібно невеликими порціями - так вони не розваряться.

Поки книдлі варяться, приготуйте засмажку з підчеревини. Очистьте цибулю, наріжте її на кубики або кілечка. Підчеревину наріжте на великі кубики.

Розігрійте пательню, обсмажте до золотистого кольору підчеревину. Після цього додайте до шкварок цибулю. Смажте все до розм'якшення, за бажанням підсоливши.

Перевірте книдлі - після того, як вони піднялися на поверхню каструлі, їх потрібно варити ще протягом 1-2 хвилин, обережно помішуючи.

Вийміть книдлі шумівкою - і подавайте до столу, додавши засмажку зі шкварок з цибулею.

Оценка материала:

5.00 / 3
Картопляні книдлі з сиром: старовинний рецепт української страви 5.00 5 3
Життя та Стиль / Суспільство
17.07.2024 199
Еще материалы раздела «Суспільство»