<
НОВИНИ ДНЯ: Шість "мирних планів" для України: що пропонують Трамп, Макрон і компанія для початку переговорів з РФ  Окрім яєчні: 6 страв з яйцем на сніданок, обід чи вечерю  Зеленський назвав єдину перевагу Росії у війні проти України  Новий конфлікт України з європейськими "друзями Путіна": чому Орбан і Фіцо забили на сполох  Команда Трампа готує кампанію проти Камали Харріс, - NYT  Ніжна запіканка з персиками: рецепт смачного сніданку  Успіння Пресвятої Богородиці 2024: коли велике свято і що треба встигнути зробитивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
22.07.2024 252

Успіння Пресвятої Богородиці 2024: коли велике свято і що треба встигнути зробити

У 2023 році Православна Церква України та Українська Греко-Католицька Церква перейшли на новий юліанський календар. Тепер Успіння Пресвятої Богородиці відзначатиметься 15 серпня.

holy_communion_concept_with_bible__1__786ee0fd413236545304daad0318c410_650x410_22.07.24

РБК-Україна (проект Styler) розповідає, коли в 2024 році святкуємо Успіння Пресвятої Богородиці та які традиції свята. Про це повідомляють Контракти.UA.

Історія свята

Канонічне Євангеліє не містить даних про дату, місце чи обставини смерті Марії. Вважається, що після П’ятидесятниці Діва Марія перебувала в Єрусалимі близько 10 років, а подальші відомості про її життя містяться лише в апокрифах.

Свято Успіння символічно завершує церковний рік, який закінчується 31 серпня. Це свято присвячене багатьом храмам в Україні та відзначає день, коли Богоматір з тілом і душею перейшла до вічної слави свого Сина, ставши могутньою Заступницею та Покровителькою на небі.

Вшанування Успіння як одного з основних християнських свят розпочалося після Собору в Ефесі у 431 році. Це свято є сумним через смерть і водночас радісним, оскільки відзначає перехід Марії до вічного життя.

Свято Успіння Пресвятої Богородиці є часом поклоніння, спільної молитви та віри в вічне життя після смерті. Воно важливе для християн, оскільки об'єднує їх у спільній вірі та надії на вічне блаженство. Слово "успіння" означає сон, що підкреслює ідею відсутності кінцевої смерті та продовження життя після земного існування.

Традиції святкування

На свято Успіння Пресвятої Богородиці християни традиційно йдуть до церкви. Там освячують насіння та колоски пшениці з нового врожаю, адже цей період збігається з жнивами.

У храмі ставлять свічки за здоров’я рідних і близьких, особливо дітей, і моляться за їхнє благополуччя. Цього дня завершується Успенський піст і можна накривати пишний стіл, на якому обов'язково має бути освячений хліб зі свіжого борошна. Святкове застілля часто супроводжується різноманітними стравами з нового врожаю, такими як пироги з фруктами та овочами, вареники, медові страви тощо.

Крім святкового застілля, на Успіння також займаються засоленням капусти, огірків, помідорів та інших овочів на зиму. Цей день вважається сприятливим для цього, і господині часто проводять багато часу, готуючи запаси на холодний сезон. Також багато хто збирає гриби і горіхи на зиму.

Сни в ніч на Успіння вважаються віщими. Люди вірять, що побачене в цю ніч може мати особливе значення і передбачати майбутні події, тому звертають увагу на свої сновидіння і намагаються їх тлумачити.

Що не слід робити у свято Успіння Богородиці

У свято Успіння Богородиці заборонено:

  • Ходити босоніж по росі. Вважається, що в цей день роса є сльозами Богородиці. Ходіння по росі може накликати невдачі та нещастя.
  • Носити старе чи незручне взуття. Якщо в цей день натерти ноги, то вважається, що весь життєвий шлях буде сповнений труднощів.
  • Стригтися. Особливо це стосується дівчат. Вважається, що стрижка в цей день може розгнівати Діву Марію.
  • Сваритися. Слід уникати конфліктів, особливо з родиною. Не можна думати погано про ворогів чи бажати їм зла, оскільки це зло може повернутися.
  • Користуватися голками, ножами чи ножицями. У цей день не можна шити, різати чи використовувати гострі предмети. Навіть хліб потрібно ламати руками, а не різати.
  • Працювати та прибирати. В цей день не слід займатися домашніми чи городніми справами.

Оценка материала:

5.00 / 2
Успіння Пресвятої Богородиці 2024: коли велике свято і що треба встигнути зробити 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
22.07.2024 252
Еще материалы раздела «Суспільство»