НОВИНИ ДНЯ: Трамп обіцяє завершити війну в Україні: Помпео описав несподіваний план, як це може відбутися  Пляцок "Снікерс": рецепт традиційної страви з сучасним смаком від Лілії Цвіт  В Україну прийде антициклон Gustav. Яка буде погода на вихідних та коли чекати спеку  Fitch Ratings оцінило фінансову стійкість України в умовах війни  В ISW розповіли про фактори, що допоможуть ЗСУ провести вдалий контрнаступ  В Україну йде похолодання: синоптикиня назвала дату зміни погоди і дала детальний прогноз  Нацбанк назвав банкноти, які підробляють найчастішевсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
25.07.2024 432

До України повертається безжальна спека: коли і де буде найгарячіше

Якщо у нас літо, то в Антарктиді у розпал зими зафіксували різке потепління.

10823c2be365fc10799df98bd0f73e24_25.07.24

До України повертається спека, але вона вже не буде такою аномальною, як попередня хвиля, а в деяких регіонах - навіть з комфортними температурними показниками. Та попри це у низці областей України синоптики оголосили про пожежну небезпеку. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Де буде найспекотніше, які регіони країни отримають порцію свіжого повітря та чи очікувати опадів до кінця липня - дивіться в ексклюзиві TSN.UA.

Спека повертається

Після певного зменшення температури повітря спека знову повернеться до України. Втім, буде вже гуманнішою. Про це розповіла синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха в коментарі NV.

"Змінилися повітряні потоки - зараз вони надходять переважно з північних широт. +14…+19 вночі по країні і +24…+30 вдень - такий прогноз на першу половину тижня. На півдні традиційно тепліше - до +23 в нічний час і до +34 вдень. 25 липня гарячі +34 знову дістануться також сходу і Дніпропетровщини. Але для цих регіонів такі показники є досить типовими для літа", - пояснила вона.

Загалом у більшості областей протягом робочого тижня температура повітря буде більш-менш комфортною. Все залежатиме від того, як буде пролягати атмосферний фронт, проходження якого прогнозується на четвер і п’ятницю. Вихідними і на початку  наступного тижня знову повертаються більш високі значення температури, попереджає експертка. За її словами, буде більше сонця і в середньому +30.

Погода у столиці

У Києві 23-25 липня без опадів, 26-го місцями невеликий короткочасний дощ, а 27-го знову сухо. По області ж 24-25 липня в денні години місцями невеликі короткочасні дощі. Температура повітря у регіоні найближчим часом вночі +17…+19 градусів, вдень +27…+29. 24-25 липня у столиці та області лише трохи свіжіше - в межах +26…+28 градусів. А 26-27 липня тут знову спекотніше: до +21 вночі, денна температура від 27 липня до +32.

Купатись заборонено

Однак, якщо кияни та гості столиці забажають відвідати пляжі цими днями, то єдине, що можна буде зробити - це позасмагати. До води — зась, адже у Києві виявили кишкову паличку на 15 пляжах. КП "Плесо" провело дослідження якості води на столичних пляжах і виявило, що проби не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам. Про це повідомляє Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА.

"Минулого тижня перевірили такі столичні пляжі: "Золотий", "Передмістна Слобідка", "Чорторий", "Наталка", "Центральний", "Молодіжний", "Дитячий", "Венеція", "Веселка", "Галерний", "Тельбін", "Райдуга", "Троєщина", "Вербний", "Пуща-Водиця". За результатами санітарно-мікробіологічних і санітарно-хімічних досліджень проби води на перелічених пляжах не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, а отже купатися на них заборонено", - йдеться у повідомленні.

Про те, що наприкінці місяця спека повернеться до України, говорить і синоптикиня Наталка Діденко. Найвищою буде температура повітря у південній частині - 34-37° тепла. Однак, дощі також очікуються.

"Набирайте повні відра комфортної температури повітря, бо 28-29 липня знову спека повернеться. Не така, щоб аж +40, проте знову будемо хекати. Хіба що на півдні та південному сході ймовірно від неділі до +34+37 градусів! 24 липня в більшості областей України температура повітря сягне +25+29 градусів, у південній частині +30+34 градуси. А вночі взагалі рахат-лукум! +16+20 градусів! Дощі з грозами ймовірні у середу в західних областях, на решті території України завтра буде суха сонячна погода. У Києві 24 липня дощів не очікується. Вночі +18, вдень +28 градусів. Краса!, - написала синоптикиня.

За словами Діденко, у четвер-п'ятницю буде переважно свіжа чудова синоптична атмосфера - окрім значної частини півдня та південного сходу, а в неділю-понеділок спека повернеться, до +30-34°.

"Найвищою буде температура повітря у південній частині України, +34+37 градусів. Взагалі, найближчим часом південь України стабільно втримує, більше чи менше, спекотну суху погоду. Тому поки що, де можливо, швиденько робіть запаси свіжого повітря та чудового помічного вітерцю", - додала Діденко.

Про свіже повітря у деяких регіонах України говорять і в Укргідрометцентрі.

Пожежна небезпека

Однак у низці областей України синоптики оголосили про пожежну небезпеку. Вона триватиме найближчими кількома днями - від 22 до 24 липня. Про це повідомили в Укргідрометцентрі.

"22-24 липня у центральних, східних, більшості південних, північних, Тернопільській, Хмельницькій, 22 липня і в Чернівецькій, Волинській, 23 липня й у Львівській областях переважатиме надзвичайний рівень пожежної небезпеки. Погодні умови сприятимуть високій ймовірності виникнення та розповсюдження пожеж в екосистемах, за умови наявності джерел займання (відкритого вогню)", - попередили в центрі.

В Антарктиді потепління

Кілька тижнів в Україні трималася аномальна спека. Проте, якщо у нас літо, то в Антарктиді у розпал зими зафіксували різке потепління, повідомили у Національному антарктичному науковому центрі.

"16 липня на українській станції "Академік Вернадський" було зафіксовано значне підвищення максимальної добової температури. Вона зросла на більш як 8 градусів (від - 4,2°С до 4,5°С). Плюсова температура зберігалася впродовж майже двох діб – 16-17 липня. Йшов дощ та мокрий сніг. Також температури трохи вище 0 градусів були зафіксовані на британській станції "Розера", що розташована на 300 км південніше "Вернадського", тобто ближче до Південного полюсу", - розповіли там.

Така температура пов’язана із таким явищем, як атмосферна ріка. Це вузька смуга з високою концентрацією атмосферної вологи, яка швидко переносить теплі маси повітря та вологи з тропіків до полярних регіонів. З атмосферною рікою якраз і пов’язаний стрибок температури, зафіксований на станції, йдеться у повідомленні науковців.

"Якщо такі випадки почастішають, посиляться процеси танення льодовиків, що своєю чергою призведе до поступового розпріснення прибережних вод. А це загрожує руйнуванню різних екосистем як білого континенту, так і океану навколо нього", - підкреслили в науковому центрі.

Найспекотніший день

Примітно, що нещодавно був побитий рекорд середньодобової температури, який фіксується від 1940 року. Найспекотнішим днем за всю історію спостережень у світі стало саме 21 липня 2024-го. Такі дані наводить Служба зміни клімату Європейського Союзу, повідомляє Reuters. Минулого року рекорд був побитий чотири дні поспіль, від 3 до 6 липня, коли зміна клімату, спричинена спалюванням викопного палива, призвела до екстремальної спеки в Північній півкулі.

Деякі вчені припускають, що 2024 рік може перевершити 2023 рік як найспекотніший рік від моменту початку спостережень.

Нагадаємо, у липні зафіксували найспекотніший день за всю історію спостережень.

Оценка материала:

5.00 / 2
До України повертається безжальна спека: коли і де буде найгарячіше 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
25.07.2024 432
Еще материалы раздела «Суспільство»