НОВИНИ ДНЯ: Полуничне тирамісу в стакані: надзвичайно простий рецепт популярного десерту від Лілії Цвіт  В Україні буде новий стандарт профільної середньої освіти: що зміниться для старшокласників  Взимку працюватимуть усі доступні атомні блоки, є чіткі терміни ремонту, - Галущенко  Замах на Трампа: ФБР хоче допитати експрезидента США  Неймовірно смачні медові кекси: рецепт випічки до чаю чи кави  Від розвідників до діловодів: кого потребує українська армія 2024 року  Сухо та спекотно: прогноз погоди в Україні на 27 липнявсі новини дня
Бізнес
Економіка
27.07.2024 203

Fitch Ratings оцінило фінансову стійкість України в умовах війни

Міжнародне агентство Fitch Ratings прогнозує, що фінансування військових видатків залишиться складним завданням для України.

fitch_ratings_gettyimages_139456892_6d0bea0433dc496ddb416ae31d2f1f68_650x410_27.07.24

Про це пише РБК-Україна з посиланням на повідомлення Fitch. Про це повідомляють Контракти.UA.

"Збереження підтримки МВФ та офіційних кредиторів має вирішальне значення для задоволення високих потреб у фінансуванні, що виникли в результаті війни", - йдеться у повідомленні.

Агентство прогнозує потреби у зовнішньому бюджетному фінансуванні у розмірі 39 млрд доларів у 2024 році.

У середині червня G7 погодилася надати Україні кредит у розмірі 50 млрд доларів, який буде погашено за рахунок відсоткових надходжень від заморожених російських активів, що може знизити невизначеність щодо зовнішніх джерел фінансування у 2025 році, зазначає Fitch.

"Проте ризик скорочення підтримки США після листопадових виборів, потенційно слабкіша політична підтримка в Європі та обмеження в спроможності місцевих банків поглинати зростаючий випуск державних боргових зобов'язань означають, що, на нашу думку, фінансування залишиться складним завданням", - йдеться в повідомленні. .

Раніше агентство прогнозувало, що дефіцит державного бюджету залишиться високим на рівні 17,1% ВВП у 2024 році, і вважає, що значна фіскальна консолідація буде обмежена продовженням війни (витрати на оборону становили 31,3% ВВП у 2023 році), що збереже підвищену залежність від зовнішнього фінансування. За прогнозом агентства, борг збільшиться до 92,5% ВВП 2024 року.

Міжнародні резерви України становили 37,8 млрд доларів у червні, але знизилися за останні три місяці через збільшення продажу валюти. "Більша гнучкість обмінного курсу, надійний набір заходів політики і офіційна підтримка, що триває, відповідно до програми МВФ знижують ризики для макроекономічної та фінансової стабільності в найближчій перспективі", - зазначають аналітики агентства.

Нагадаємо, з початку року Україна отримала 16 млрд доларів бюджетної підтримки з боку ЄС, МВФ та країн Заходу. Київ розраховує, що за рік допомога становитиме 38 млрд доларів. Наступного року допомога скоротиться, але Україна може отримати кредит у 50 млрд доларів під заморожені російські активи.

Оценка материала:

5.00 / 2
Fitch Ratings оцінило фінансову стійкість України в умовах війни 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
27.07.2024 203
Еще материалы раздела «Економіка»