НОВИНИ ДНЯ: У Росії почали блокувати доступ до YouTube  Гарріс заявила про готовність до дебатів із Трампом, - ЗМІ  Полуничне тирамісу в стакані: надзвичайно простий рецепт популярного десерту від Лілії Цвіт  В Україні буде новий стандарт профільної середньої освіти: що зміниться для старшокласників  Взимку працюватимуть усі доступні атомні блоки, є чіткі терміни ремонту, - Галущенко  Замах на Трампа: ФБР хоче допитати експрезидента США  Неймовірно смачні медові кекси: рецепт випічки до чаю чи кавивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
27.07.2024 155

В Україні буде новий стандарт профільної середньої освіти: що зміниться для старшокласників

Новим стандартом передбачено можливість обирати, за яким напрямком навчатися: академічним чи професійним.

da3326422903c35a22bbce11499c09d1_27.07.24

Від 1 вересня 2027 року учні 10-12 класів академічних ліцеїв, а також студенти професійно-технічних закладів, фахових передвищих і спеціалізованих закладів освіти будуть навчатися за новим стандартом. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Як повідомили в Міністерстві освіти й науки, уряд затвердив новий Державний стандарт профільної середньої освіти.

Новим стандартом передбачено можливість обирати, за яким напрямком навчатися: академічним чи професійним. Це дозволить, як зауважили в МОН, "сформувати свою індивідуальну освітню траєкторію та обрати предмети, які цікавлять найбільше".

За новим стандартом, учні зможуть обирати профіль навчання, як-от математичний, STEM, IT, мовно-літературний тощо.

Кількість годин для вивчення предметів та курсів за вибором зростатиме з кожним роком навчання:

  • за обраним профілем: 10 клас — 280 годин, 11 клас — 315 годин, 12 клас — 420 годин;
  • поза обраним профілем: 10 клас — 140 годин, 11 клас — 315 годин, 12 клас — 420 годин;
  • обов’язкові для всіх: 10 клас — 840 годин, 11 клас — 630 годин, 12 клас — 420 годин.

Як зазначили в МОН, кількість годин на обов’язкові навчальні предмети та інтегровані курси найбільша в 10 класі, оскільки цей рік є адаптаційним і допомагає учням визначитися з обраним профілем.

Якщо після 10 класу учень вирішить змінити профіль, він зможе зробити це без втрат у навчанні, адже відмінність між профілями в цей рік буде мінімальною.

Кількість годин для обовʼязкових навчальних предметів та інтегрованих курсів за обраним профілем пропорційно зростає від 10 до 12 року навчання.
.
У МОН на прикладі пояснили, як працюватиме новий стандарт.

Скажімо, учень академічного ліцею вирішив обрати мовно-літературний профіль, але йому також цікаві математика і природничі науки. За новим стандартом він зможе обрати додаткові курси з цих предметів і вивчати їх поглиблено.

Тобто щосеместру він матиме по 4 курси/предмети в межах профілю (до прикладу, есеїстика, література певних періодів, ділова англійська мова тощо) та по 4 курси/предмети поза профілем, обравши природничі дисципліни, або вивчати мистецтво чи спецкурси ІТ — залежно від того, які додаткові предмети й курси пропонуватиме заклад освіти.

Щоб реформа пройшла успішно, вже від 2025 року розпочнеться пілотування нового стандарту. Це означає, що деякі школи та ліцеї почнуть впроваджувати нові програми і перевіряти, як вони працюють на практиці.

Нагадаємо, цього року Міністерство освіти та науки України ускладнило правила вступу до аспірантури, щоб відсіяти ухилянтів, які намагаються уникнути військової служби.

Оценка материала:

5.00 / 2
В Україні буде новий стандарт профільної середньої освіти: що зміниться для старшокласників 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
27.07.2024 155
Еще материалы раздела «Суспільство»