НОВИНИ ДНЯ: Винищувачі F-16 прибули до України — Bloomberg  Якою буде погода в серпні: прогноз Укргідрометцентру на останній місяць літа  Російська армія відходить із Криму: полковник запасу ЗСУ Світан вказав на ознаки  Гарріс випереджає Трампа за підтримкою в чотирьох ключових штатах із семи, - Bloomberg  1 серпня буде сухо і спекотно - на півдні до +32°  Україну знову накриє аномальна спека: коли і де буде жарити майже +40  Бензин, дизель та автогаз подорожчали за останній місяць: які ціни на АЗСвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
01.08.2024 509

Кордони Сонячної системи пропонують переглянути: навіщо це вченим

Деякі вчені вважають Хмару Оорта гравітаційним кордоном Сонячної системи.

3cfb5fda57064dc55e03db134ad54024_01.08.24

Вчені дійшли висновку, що гравітаційний вплив Сонця поширюється набагато далі, ніж вважалося раніше. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це пише New Scientist.

Нове моделювання вчених показує, що існує область космосу, де різні об'єкти, зокрема й блукаючі планети, Сонце може притягувати до себе силою своєї гравітації. Таким чином, можливо, доведеться переглянути наявну межу Сонячної системи.

Наразі достеменно невідомо, наскільки далеко поширюється гравітаційний вплив Сонця.

Вважається, що він закінчується приблизно в районі Хмари Оорта – сфери, що складається з крижаних об'єктів, що оточує Сонячну систему. Тобто гравітаційний вплив нашої зірки поширюється приблизно на один світловий рік. Деякі вчені вважають Хмару Оорта гравітаційним кордоном Сонячної системи.

Але тепер вчені провели моделювання, яке показало, що цей кордон, можливо, треба пересунути. За їхніми словами, гравітаційний вплив Сонця поширюється на 3,8 світлових року. Здійнене моделювання показує, що наша зірка може захоплювати об'єкти, які пролітають на такій відстані, включаючи планети-вигнанці.

Розрахунки вчених вказали на існування точок балансу, відомих як точки Лагранжа, між Сонцем та центром Чумацького Шляху. Такі точки існують і всередині Сонячної системи, в них врівноважено гравітаційний вплив Сонця та Землі. У таких точках розташовуються космічні телескопи та дослідницькі апарати.

На думку вчених, на відстані 3,8 світлових року від Сонця існують дві точки Лагранжа. Тут відбувається врівноваження гравітаційного впливу нашої зірки та центру галактики. І в цих точках об'єкти можуть бути захоплені гравітацією Сонця.

Згідно з моделюванням, такі об'єкти обертатимуться еліптичною орбітою навколо нашої зірки вічно або доки їх не виштовхне гравітаційний вплив сусіднього світила.

Нагадаємо, у новому дослідженні фізики вирахували потенційну тривалість існування космосу.

Оценка материала:

5.00 / 2
Кордони Сонячної системи пропонують переглянути: навіщо це вченим 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
01.08.2024 509
Еще материалы раздела «Суспільство»