Життя та Стиль
Суспільство
Боб левеш з квасолею: рецепт наваристого супу з Закарпаття
Боб левеш - це наваристий, ароматний суп з квасолею та копченостями, з кухні Закарпаття. Зазвичай його, як і бограч, варять в великому казані, а наприкінці приготування, як в борщ, додають ложку сметани.
Про те, як готувати закарпатський боб левеш, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на кулінарний YouTube-канал "НАШІ БЕСАГИ - їжа та рецепти". Про це повідомляють Контракти.UA.
Що потрібно для страви "боб левеш"
Для того, щоб приготувати ситний закарпатський суп "боб левеш", потрібні такі продукти:
копчені ребра - 600 г;
мисливська ковбаса - 1 шт.;
домашня ковбаса - 150 г;
вода - 7 л;
окріп - 0,5 л;
квасоля - 3,5-4 склянки;
морква - 2-3 шт.;
цибуля - 2 шт.;
помідори - 3 шт.;
корінь селери - 1 шт.;
борошно - 2 ст. л.;
олія - 2 ст. л.;
сіль - до смаку;
чорний перець горошком - 10 шт.;
лавровий лист - 3 шт.;
часник - 6 зубців;
мелена солодка паприка - 3 ст. л.;
гострий стручковий перець - 0,5 шт.;
петрушка - 1 пучок.
Як готувати боб левеш вдома
Хоча цей суп готували в казані на печі, такий суп можна приготувати і вдома, в каструлі з товстими стінками. А кількість інгредієнтів можна зменшити відповідно до розмірів посуду.
Посуд, в якому буде готуватися боб левеш, потрібно поставити на вогонь. В обрану каструлю необхідно одразу налити воду.
Копчені ребра перед варінням можна додатково залити окропом приблизно на 5-10 хвилин - це зробить м'ясо більш м'яким і прибере зайву сіль. Після цього перекладіть ребра в холодну воду в каструлі - вони мають нагріватися разом з рідиною.
Якщо для цього супу використовується стара квасоля, її краще замочити на ніч. Молоду, щойно зібрану квасолю достатньо промити. Замочену стару квасолю необхідно вкинути до каструлі одразу, разом з ребрами.
Очистьте цибулю, одну з них наріжте на невеликі кубики. Коли вода почне кипіти, зніміть з поверхні пінку. Після цього вкиньте цілу цибулю, лаврові листки та перець-горошок.
Промийте селеру, наріжте її на невеликі шматочки - і вкиньте до супу. Після цього помийте і почистьте моркву, наріжте її на кубики і додайте до інгредієнтів в каструлі.
Якщо використовуєте молоду квасолю, саме час додати її в боб левеш - вона вариться значно швидше, аніж стара. Перемішайте інгредієнти, вийміть з каструлі ребра, розріжте їх на менші шматочки, проте не повертайте до супу.
Злегка підсоліть боб левеш і поставте розігріватися пательню, в якій буде готуватися заправка для страви. Влийте до пательні олію, всипте цибулю - і смажте її до розм'якшення.
В цей час наріжте ковбаски - і вкиньте частину до супу. Помідори необхідно бланшувати, щоб зняти з них шкірку.
Після цього ці овочі потрібно перебити в блендері до однорідної маси, а потім перелити рідину до супу. Потім додайте до страви нарізане м'ясо з ребер.
Поки боб левеш вариться, додайте до цибулі на пательні іншу частину нарізаної ковбаски. Присмажте ковбаску протягом декількох хвилин, а потім додайте борошно.
Щоб покращити смак заправки, влийте до пательні декілька ложок бульйону. Після цього додайте паприку і смажте продукти ще протягом декількох хвилин, постійно помішуючи.
Щоб заправка не пригорала, додавайте рідини з супу, щоб зробити консистенцію соусу. Очистьте і подрібніть часник, додайте його до засмажки для аромату. Також необхідно додати петрушку, попередньо промивши та обсушивши її.
Помішуючи, готуйте заправку ще протягом декількох хвилин, за потреби доливаючи рідину з каструлі. Також додайте гострий перець, готуйте соус ще декілька хвилин, а потім перелийте в каструлю з супом.
Ретельно перемішайте всі інгредієнти. За бажанням, поки боб левеш вариться, можна зліпити галушки. Для цього до яйця треба додати дрібку солі і поступово вмішувати борошно, щоб тісто було м'яке.
З тіста потрібно відщипувати клаптики і додавати їх до супу - і проварити страву ще 5-7 хвилин. Готовий боб левеш розлийте по тарілках і додайте сметану.