НОВИНИ ДНЯ: Шольц виключив постачання далекобійної зброї Україні незалежно від рішень країн НАТО  В Україні найвищий рівень смертності і найнижчий рівень народжуваності у світі – ЦРУ  Вдень без опадів та до +29°С: прогноз погоди по Київщині на 14 вересня  Україну на вихідних накриють дощі: синоптики дали детальний прогноз  США звинуватили Китай у наданні військової допомоги РФ: наслідки загрожують не лише Україні  Хапайте парасольки: синоптик попередила, де 13 вересня литимуть дощі  У четвер Україні прогнозують короткочасні дощі, місцями грозивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
16.08.2024 533

Марс приховує запаси рідкої води, що можуть покрити планету

Нові дані свідчать про наявність рідкої води в надрах Марса.

9fe18519e2370cff432fc1ab7e180a8f_16.08.24

Під поверхнею Марса виявлено багато рідкої води, яка може покрити планету шаром заввишки 1,6 км. Вчені вважають, що в надрах Червоної планети міститься більше води, ніж було в стародавніх океанах на її поверхні. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це пише CNN.

Астрономи провели новий аналіз даних, зібраних на Марсі з 2018 до 2022 року посадковим апаратом InSight, і зробили несподіване відкриття: у надрах Марса є тріщини, заповнені величезною кількістю рідкої води.

Автори дослідження, опублікованого в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, припускають, що під поверхнею Марса навіть може існувати життя. Мільярди років тому Марс був теплою та вологою планетою з річками, озерами та, можливо, морями й океанами.

Але понад три мільярди років тому Марс втратив свою атмосферу, і майже вся рідка вода зникла. Частина цієї води перетворилася на водяний лід, який тепер можна знайти в полярних регіонах. Однак води на Марсі було набагато більше, ніж міститься в льодах, тому вона могла просочитися в надра планети. Аналіз даних InSight підтверджує, що вода проникла під поверхню й залишилася там у тріщинах у корі на глибині від 11,5 до 20 км.

Вчені також зазначають, що вся вода, що є в надрах, могла б покрити поверхню Марса шаром заввишки 1,6 км. Це відкриття відкриває нові можливості для пошуку життя, адже глибоко в надрах Землі воно існує там, де є вода і джерела енергії.

Хоча доказів життя на Марсі ще не знайдено, нове дослідження пропонує перспективне місце для пошуків. Вода в надрах Марса може стати важливим ресурсом для майбутніх астронавтів, але через велику глибину залягання дістати її буде дуже складно.

Нагадаємо, на Марсі виявлено незвичайні білі камені, які отримали назву "попкорнові камені". Ці камені містять гребені, схожі на мінеральні жили, які зазвичай зустрічаються на вологих поверхнях. Знахідка була зроблена марсоходом NASA Perseverance у регіоні Яскравий Ангел.

Оценка материала:

5.00 / 2
Марс приховує запаси рідкої води, що можуть покрити планету 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
16.08.2024 533
Еще материалы раздела «Суспільство»