НОВИНИ ДНЯ: Шольц виключив постачання далекобійної зброї Україні незалежно від рішень країн НАТО  В Україні найвищий рівень смертності і найнижчий рівень народжуваності у світі – ЦРУ  Вдень без опадів та до +29°С: прогноз погоди по Київщині на 14 вересня  Україну на вихідних накриють дощі: синоптики дали детальний прогноз  США звинуватили Китай у наданні військової допомоги РФ: наслідки загрожують не лише Україні  Хапайте парасольки: синоптик попередила, де 13 вересня литимуть дощі  У четвер Україні прогнозують короткочасні дощі, місцями грозивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
18.08.2024 256

Астрономи зафіксували "подвійну планету" Юпітер і Марс: дивовижні фотографії

Астрономи з усього світу спостерігали за рідкісним явищем

bff90f873611d67955c37afa4f8e43da_17.08.24_1

14 серпня астрофотографи були захоплені рідкісним явищем на небі: Юпітер і Марс наблизилися настільки, що виглядали як "подвійна планета". Це планетарне "з’єднання" буде повторюватися лише у 2033 році. Щоб зафіксувати це унікальне явище, фотографи мали час лише кілька годин до сходу сонця. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це повідомляє Space.com.

У ту ніч Юпітер досяг яскравості -2,2 за зоряною шкалою, а Марс – +0,8. Найбільша планета Сонячної системи була в 16 разів яскравіша за Червону планету. Попри це, астрофотографи змогли створити чудові знімки.

Про це повідомляє Space.com.

Фотограф Джош Дурі поділився враженнями, зазначивши, що побачене було фантастичним. Йому вдалося зняти Юпітер і Марс з вершини пагорба Гластонбері-Тор у Великій Британії.

Астрофізик Джанлука Масі з проєкту Virtual Telescope здійснив пряму трансляцію події з Мачіано, Італія, і зробив детальні знімки Юпітера та Марса. Лоренцо Ді Кола також зафіксував планети, які можна було побачити неозброєним оком у сузір’ї Тельця.

Ді Кола створив композиційне зображення з дев’яти фотографій, що показують рух планет по небі. На знімках видно супутники Юпітера: Ганімед і Калісто розташовувалися поблизу планети, а Іо і Європа були між Юпітером і Калісто. На фото Юпітер праворуч, а Марс ліворуч. Ганімед виглядає як маленька цятка в нижній лівій частині Юпітера, а вище — три світлові точки: Іо, Європа і Калісто.

Колишній астронавт Кріс Гедфілд поділився знімками Юпітера і Марса, зробленими його другом Ендрю Йі, на яких планети сяють над Торонто, Канада.

Нагадаємо, у ніч на 17 серпня над Україною, крім ракет і дронів, спостерігалося ще одне небесне явище — ймовірно, метеор.

Оценка материала:

5.00 / 1
Астрономи зафіксували "подвійну планету" Юпітер і Марс: дивовижні фотографії 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
18.08.2024 256
Еще материалы раздела «Суспільство»