НОВИНИ ДНЯ: Атакована авіабаза "Маринівка" - єдиний аеродром РФ з укриттями для літаків, - ЗМІ  Як може завершитися війна Росії проти України: прогноз президента Чехії  Чому переговори з Росією поки що марні: начальник штабу РДК відповів  Лінива лазанья на пательні: швидкий рецепт смачної страви  Нова дата: коли святкуємо Усікновення голови Івана Хрестителя — обведіть число в календарі  23 серпня в Києві буде найпрохолодніший день тижня, попереду - нова хвиля спеки  Путін вже зовсім скоро буде змушений оголосити "таємну" мобілізацію — BILDвсі новини дня
Політика
Україна
22.08.2024 252

День Незалежності : соціологи показали, як і змінилося ставлення українців до УРСР

У 2024 році більшість українців (54%) вважають, що Україна за часів СРСР була позбавлена державності. Водночас до 26% знизилася частка тих, хто вважає, що Україна мала певну державність.

dscf4874_id93149_1300x867_3b4538a06ebfaf5f04f0400e0a6db156_650x410_22.08.24

Про це пише РБК-Україна з посиланням на дані опитування КМІС. Про це повідомляють Контракти.UA.

Як зазначають соціологи, у 2013 році думки українців з цього питання ділилися практично порівну – 40% вважали, що Україна все-таки мала певну державність, натомість 36% дотримувалися погляду, що Україна була позбавлена державності, решта не змогли однозначно визначитися.

Коментар КМІС

Як зазначив заступник директора КМІС Антон Грушецький, процеси декомунізації та деколонізації стосуються не лише зміни публічних символів (як-от назви населених пунктів чи вулиць), а також самої свідомості громадян.

"Перегляд історичних трактувань минулого України є важливим, оскільки дозволяє нарешті відкинути фальсифіковані наративи, які нав’язувалися українцям упродовж багатьох поколінь, та віднайти зрештою справжню історію України", - сказав він.

На його думку, опитування показує позитивні зміни в поглядах українців, проте до консенсусу шлях ще далекий.

"Якщо говорити про питання державності України в часи СРСР, не в останню чергу відсутність консенсусу серед громадян є наслідком відсутності консенсусу як серед фахових істориків, так і серед політичних еліт України. Вочевидь, українському суспільству та державним інституція ще належить виробити об’єктивний, справедливий та консенсусний погляд на історію України періоду СРСР", - додав соціолог.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне опитування упродовж 16-22 травня 2024 року. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України.

Нагадаємо Українська радянська соціалістична республіка (УРСР) формально була окремою республікою в складі СРСР, яка навіть у 1945 році стала однією з держав-співзасновниць ООН. Для декого це є підставою вважати, що Україна мала певну державність. З іншого боку, очевидною була підпорядкованість московському центру у всіх важливих питаннях.

Наприкінці 2022 року більшість українців в усіх регіонах (73%) позитивно розцінювали розпад Радянського Союзу. Однак близько 12% оцінювали цю історичну подію негативно, а ще 15% не визначилися зі своїм ставленням.

Оценка материала:

5.00 / 1
День Незалежності : соціологи показали, як і змінилося ставлення українців до УРСР 5.00 5 1
Політика / Україна
22.08.2024 252
Еще материалы раздела «Україна»