НОВИНИ ДНЯ: Страх і сумніви Заходу. Чому Україні не дають "далекобійність" для ударів по Росії  Коли до України прийде осіннє похолодання: прогноз   Осінь в Україні розпочнеться зі спекотної погоди без опадів  Якою погодою завершиться літо: прогноз на 31 серпня  Нідерланди не обмежують використання Україною винищувачів F-16, - командувач армії  Напередодні вихідних Київ розігріє до +32°  Спека в Україні не припиняється: де 30 серпня буде найгарячіше всі новини дня
Бізнес
Економіка
31.08.2024 303

В Україні треба запровадити 10-годинний робочий день: експерт пояснив, чим це допоможе

Українці таким чином долучаться до підняття обороноздатності країни, вважає експерт.

c652f901580b595f47a1bf3a4776e707_31.08.24

В Україні потрібно запровадити 10- годинний робочий день, щоб дві додаткові години люди працювали на обороноздатність держави. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це повідомив в ефірі "КИЇВ24" капітан ЗСУ, експерт з енергетичних питань Андрій Гнатуш.

"Українцям потрібно максимально мобілізуватися. Хто забув, той може в темряві посидіти й подивитися на чорні вулиці за вікном. Максимально долучатися до підняття обороноздатності країни", - сказав він.

Гнатуш вважає доцільним запровадити 10-годинний робочий день замість 8 годин праці.

"Я б на місці держави розглянув варіант переведення з 8-годинного робочого дня на 10-годинний. Дві години працюємо на відновлення економіки країни, енергетичні потужності та ВПК. У військовослужбовців 60 годин на тиждень робочий, а якщо є бойове розпорядження, то 24/7", - додав він.

В Україні на тлі воєнного стану підприємства можуть переходити на подовжений робочий тиждень. Зокрема, їм дозволяється запроваджувати шестиденний робочий тиждень, а тривалість роботи підвищувати до 10 годин на день. Про це йдеться в повідомленні Державної служби України з питань праці.

Зазначається, що згідно з вимогами ст. 6 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" від 15 березня 2022 року № 2136-IX, звичайну тривалість робочого часу в період дії воєнного стану можна збільшити до 60 годин на тиждень для працівників, які працюють на об'єктах критичної інфраструктури. Паралельно людям також мають збільшити заробітну плату.

Для працівників, зайнятих на об'єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо), яким відповідно до законодавства встановлюється скорочена тривалість робочого часу, тривалість робочого часу в період дії воєнного стану не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Тобто, у роботодавця є право перейти з п'ятиденного на шестиденний робочий тиждень, а також змінювати графіки роботи своїх співробітників. Водночас тривалість щотижневого безперервного відпочинку може бути скорочена до 24 годин.

Оценка материала:

5.00 / 2
В Україні треба запровадити 10-годинний робочий день: експерт пояснив, чим це допоможе 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
31.08.2024 303
Еще материалы раздела «Економіка»