НОВИНИ ДНЯ: В Україні з вересня підняли акциз на пальне. Що буде з цінами на бензин  В ОП розкрили подробиці про нову українську балістичну ракету  Українців попередили про погіршення погоди: прогноз на вівторок, 3 вересня  Путін заговорив про мирні переговори і розборки з "українськими бандитами" на Курщині  Зеленський підписав закон про підвищення акцизів на бензин, дизель та автогаз  Де в Україні спаде спека і пройдуть дощі: прогноз на тиждень, 3-8 вересня  Деяким українцям заборонять керувати автомобілем: у кого поліція забиратиме прававсі новини дня
Бізнес
Економіка
03.09.2024 168

В Україні очікується дефіцит гречки: що буде з цінами

Спека та скорочення посівів вплинули на врожай.

02da1f01d73a7e9dab53e65a5ddeee4f_03.09.24

Цього року аграрії скоротили площі посівів гречки, крім того, погода не була сприятливою для врожаю. А це значить, що очікується дефіцит гречки в Україні. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це AgroPortal.ua повідомив виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.

За попередніми даними, сьогодні в країні залишилося 25 млн осіб, і якщо врахувати, що середній показник споживання гречки однією людиною за останні 5 років становить 3 кг, то виходить, що потреба внутрішнього ринку становить 75 тисяч тон.

"А валовий збір, який прогнозують у Міжнародній асоціації гречки, становить 90 тисяч тон, відповідно, забезпечення внутрішнього ринку буде на рівні 60 тисяч тон гречаної крупи. Таким чином, цьогорічний урожай не покриє потреби українського ринку", - сказав Громовий.

Гречка вже восени може зрости у ціні.

"Якщо тенденція до скорочення посівів збережеться і наступного року, то ціни знову можуть повернутися до тризначних чисел, як це було наприкінці 2022 – на початку 2023 року", - зазначив директор департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА Олег Сидоров.

Нагадаємо, напередодні в НБУ повідомили, що найближчими місяцями очікується подальше прискорення інфляції через збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, підвищення акцизів та ефектів перенесення девальвації гривні.

А  експерти повідомили, що в Україні найближчим часом здорожчають продукти. Більше про це читайте у новині.

 

Оценка материала:

5.00 / 2
В Україні очікується дефіцит гречки: що буде з цінами 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
03.09.2024 168
Еще материалы раздела «Економіка»