НОВИНИ ДНЯ: Туреччина подала заявку до БРІКС у прагненні створити альянси за межами Заходу, - Bloomberg  Китай відповів на нові ядерні погрози Росії  Серпень 2024: як глобальне потепління вплинуло на погоду в Києві  У школах України будуть пацювати інспектори з безпеки: навіщо це потрібно  В Україні з вересня підняли акциз на пальне. Що буде з цінами на бензин  В ОП розкрили подробиці про нову українську балістичну ракету  Українців попередили про погіршення погоди: прогноз на вівторок, 3 вереснявсі новини дня
Бізнес
Економіка
03.09.2024 102

Економічне бронювання можуть ввести вже цього року, - Гетманцев

Економічне бронювання від мобілізації можуть запровадити в Україні вже цього року. Але це дуже складне питання, і тому воно так довго обговорюється.

Про це голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев сказав в інтерв’ю РБК-Україна. Про це повідомляють Контракти.UA.

У відповідь на питання, чи реально запровадити економічне бронювання вже цього року, Гетманцев сказав: "Так".

Водночас депутат заявив, що "це складне соціально-політичне рішення". "Бо такий підхід розмежовує людей під час війни. Крім того, є питання сприйняття цього рішення військовими, що дуже важливо в контексті демобілізації, яку ми не можемо фізично зробити. Це дуже соціально чутливе питання", - додав він.

Гетманцев вважає це одним з найскладніших питань за 5 років. "Його неможливо вирішити так, щоб були усі задоволені. Багато є питань, які не можна так вирішити. Але це питання неможливо вирішити так, щоб не загострити соціальні суперечності в країні", - сказав депутат від "Слуги народу".

Гетманцев повідомив, що За підрахунками Мінфіну, щомісячні надходження в бюджет від економічного бронювання можуть складати близько 8 млрд гривень. Це з урахуванням того, що більшість військовозобов’язаних, які сьогодні працюють і отримують зарплату менше 35 тис. гривень, будуть отримувати по 35 тисяч.

"Я вважаю, що критерій для бронювання у вигляді розміру "білої" зарплати повинен бути. Для будь-якого варіанту бронювання - чи то по всій економіці, чи то за окремими галузями, як це зараз робиться. Це сприятиме детінізації та виведенню зарплат з "тіні". І в цьому контексті – це правильне рішення", - сказав він.

Водночас ресурс, на який можна розраховувати для бюджету від економічного бронювання, не є певним. "Не можна стовідсотково бути впевненим, що отримаєш ці гроші. Мінфін порахував 8 млрд гривень на місяць - ну дай Боже, щоб вони були", - додав депутат.

Оценка материала:

5.00 / 2
Економічне бронювання можуть ввести вже цього року, - Гетманцев 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
03.09.2024 102
Еще материалы раздела «Економіка»