НОВИНИ ДНЯ: "Райффайзен Банк" знову не йде з Росії: акції компанії заарештували  "Шкода, що ми не можемо цього зробити". Зеленський розвіяв страх союзників про удари по Кремлю  В Україну прийдуть дощі та незначне похолодання: синоптикиня назвала дату  Новий голова Мінкульту відповів, чи планується закривати телемарафон  Опинилися за ґратами за підпал авто ЗСУ: у Києві затримали двох поплічників ворога  Коли в Україні насправді почнеться осінь: пояснення синоптикині  Україна отримає від Нідерландів матеріали для техобслуговування F-16 і ракети "повітря-повітря"всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
08.09.2024 679

З яких овочів не можна збирати насіння, бо врожаю не буде: поради агрономів

Експерти рекомендують не запасатися насінням деяких овочів зі свого городу, і ось чому.

d40bc33427542b653de064340c086937_08.09.24

Так, своє насіння можна вважати найкращим. Адже господарі збирають його зі стиглих найбільших плодів. Окрім того, воно буде найвищої якості та нічого не коштуватиме, бо зібране із власної городини. А ще своє насіння безпечне, тому можна бути впевненими, що жодних захворювань на ділянці не буде. Однак експерти переконують, що не з усіх плодів можна збирати насіння, і ось чому. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

З яких овочів не можна збирати насіння: врожаю не буде

  • Овочі, які перезапилюються. Таку городину запилюють бджоли. Для того, щоб зберігся певний сорт, потрібна просторова ізоляція від одного кілометра. Навряд чи у когось є така можливість. Тому агрономи не рекомендують збирати насіння огірків, кавунів, динь, кабачків, патисонів та гарбузів. Тим паче, три останні овочі часто перезапилюються між собою.
  • Редис та редька також не підходять для збору насіння. Їх запилюють бджоли, тому ці культури можуть перезапилитися.
  • Кукурудза. Пилок кукурудзи вітер може розносити на досить великі відстані, тому ймовірність перезапилення також дуже висока.
  • Цибуля ріпчаста. Овочі можуть втратити свій сорт, тому що ростуть на кожному городі, їх запилюють мухи та бджоли, які перелітають з однієї ділянки на іншу, тому ризик перезапилення дуже високий.
  • Гібриди, які позначають знаком F1. Ці овочеві культури самозапильні, однак у другому поколінні сорт гібриду втрачається, оскільки відбувається сильне генетичне розщеплення. Тому насіння таких овочів на наступний рік треба купувати знову.

Оценка материала:

5.00 / 1
З яких овочів не можна збирати насіння, бо врожаю не буде: поради агрономів 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
08.09.2024 679
Еще материалы раздела «Суспільство»