НОВИНИ ДНЯ: Шольц виключив постачання далекобійної зброї Україні незалежно від рішень країн НАТО  В Україні найвищий рівень смертності і найнижчий рівень народжуваності у світі – ЦРУ  Вдень без опадів та до +29°С: прогноз погоди по Київщині на 14 вересня  Україну на вихідних накриють дощі: синоптики дали детальний прогноз  США звинуватили Китай у наданні військової допомоги РФ: наслідки загрожують не лише Україні  Хапайте парасольки: синоптик попередила, де 13 вересня литимуть дощі  У четвер Україні прогнозують короткочасні дощі, місцями грозивсі новини дня
Бізнес
Економіка
12.09.2024 446

Найдорожчий овоч. Чому в Україні "космічні" ціни на часник

Ціна на часник в Україні перевищує 100 грн за кілограм, роблячи його найдорожчим з усіх овочів на ринку. Є одразу кілька причин, чому за цей корисний та популярний у кулінарії продукт споживачі вимушені платити рекордні суми.

2147916318_9e92fa658625d78fe075e6f5a1b95d33_650x410_12.09.24

Докладніше про те, чому часник коштує дорожче за інші овочі, – в матеріалі РБК-Україна. Про це повідомляють Контракти.UA.

Чому вартість часнику б'є рекорди

Завдяки пікантному смаку та аромату часник широко використовують у приготуванні багатьох страв, проте цей інгредієнт обійдеться дорожче 100 грн.

Така ціна, як порівняти з іншими українськими овочами, – рекордно висока, але цьому є пояснення.

Керівниця відділу маркетингу оптового сільськогосподарського ринку "Шувар" Тетяна Попович розповіла РБК-Україна, що на вартість часнику впливає кілька факторів.

По-перше, це складність вирощування. Часник є трудомісткою культурою, яка потребує багато ручної праці, що підвищує витрати на виробництво.

Обмеженість площ вирощування є ще однією причиною, чому часник коштує дорожче за інші овочі.

"Часник займає меншу частку площі посівів порівняно з іншими овочами. Через це внутрішня пропозиція менша, що стимулює вищі ціни", – каже експертка.

До того ж частину часнику на український ринок імпортують, і через логістичні труднощі, які виникли під час війни, вартість імпорту зросла.

Тетяна Попович також зауважує, що часник – досить популярний продукт, особливо у кулінарії, що забезпечує постійний попит на нього, незалежно від високих цін.

Який урожай цьогоріч

Погодні умови в цьому сезоні негативно вплинули на врожайність багатьох українських овочів та фруктів, і часник не став виключенням. Якість овочевої культури знизилася, як і обсяги врожаю.

"Урожай часнику у 2024 році є нестабільним через несприятливі погодні умови, ⁣зокрема спекотне літо, яке негативно вплинуло на якість та кількість продукції. Це призвело до ще більшого обмеження пропозиції на ринку", – пояснила представниця ринку "Шувар".

Від 110 до 250 грн. Ситуація з цінами у магазинах

Середня ціна часнику на оптовому ринку "Шувар" складає 110 грн/кг. Варто зауважити, що це на 13,6% нижче від минулого року (125 грн/кг у 2023-му).

При цьому роздрібні ціни у магазинах є вищими. В мережі АТБ імпортний часник із Китаю на 9 вересня 2024 вартував 139,95 грн/кг.

У супермаркетах "Сільпо" ціна на овоч від українських виробників становить від 174 грн/кг до 249 грн/кг (молодий).

У мережі магазинів VARUS український часник продають за вартістю 167,9 грн/кг.

Покупцям NOVUS пропонують овоч за ціною 134,9 грн/кг (Україна), а фасований часник із Китаю коштує 29,99 грн за 3 шт. (120 г). У Metro ціна за кілограм вагового часнику становить 181,9 грн.

При підготовці матеріалу використовувалися: коментар керівниці відділу маркетингу оптового сільськогосподарського ринку "Шувар" (Львів) Тетяни Попович, дані про ціни з сайтів мереж супермаркетів.

Раніше ми розповідали, у скільки обійдеться українцям "борщовий набір" овочів на початку вересня 2024.

Також в окремому матеріалі можна дізнатися на скільки відрізняється вартість продуктів на борщ в Польщі та Україні.

Оценка материала:

5.00 / 2
Найдорожчий овоч. Чому в Україні "космічні" ціни на часник 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
12.09.2024 446
Еще материалы раздела «Економіка»