НОВИНИ ДНЯ: Шольц виключив постачання далекобійної зброї Україні незалежно від рішень країн НАТО  В Україні найвищий рівень смертності і найнижчий рівень народжуваності у світі – ЦРУ  Вдень без опадів та до +29°С: прогноз погоди по Київщині на 14 вересня  Україну на вихідних накриють дощі: синоптики дали детальний прогноз  США звинуватили Китай у наданні військової допомоги РФ: наслідки загрожують не лише Україні  Хапайте парасольки: синоптик попередила, де 13 вересня литимуть дощі  У четвер Україні прогнозують короткочасні дощі, місцями грозивсі новини дня
Політика
Світ
12.09.2024 256

Стало відомо, скільки грошей може бути у Путіна і звідки вони з’явилися

Зазначають три теорії про багатство Путіна.

Вже десятки років у світі намагаються зрозуміти, який статок має президент Росії Володимир Путін. Виявити це – складне завдання. Однак є кілька теорій, що намагаються розкрити джерела його багатства і пояснити його походження. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це пише Forbes.

Вільям Браудер, американський фінансист та економіст, є одним з найвпливовіших критиків Володимира Путіна на Заході. Він роками вивчав питання про джерела і розподіл капіталів у Росії.

Перша теорія про багатство Путіна, відома як модель Ходорковського, почала формуватися після арешту нафтового магната Михайла Ходорковського 2003 року. Путін нібито уклав угоду з російськими олігархами, згідно з якою вони віддають йому 50% своїх статків або втратять усе і потраплять до в’язниці. Американський фінансист Білл Браудер оцінював статки Путіна у $200 млрд, базуючись на вартості активів російських мільярдерів. Петро Авен, один з провідних бізнесменів Росії, підтвердив, що зустрічі з Путіним мали обов'язковий характер.

Друга теорія припускає, що Путін сприяє збагаченню своїх друзів і родичів через державні контракти, отримуючи натомість частки в бізнесах або відкати. Цю модель порівнюють з мафіозною структурою, де олігархи залишаються зобов'язаними Путіну. За словами економіста Андерса Ослунда, Путін розміщує свої гроші через довірених осіб, оцінюючи його капітал у $100–130 млрд. Серед прикладів його наближених – Аркадій Ротенберг і Кирило Шамалов, які отримували вигідні контракти і ставали мільярдерами через свої зв'язки з Путіним.

Третя теорія припускає, що Путін фактично не має великого багатства, але прагне, щоб його вважали багатим, оскільки це додає йому ваги. Офіційні фінансові звіти показують скромний дохід та активи. Водночас немає згадок про палаци, яхти та розкішні речі, які він нібито використовує. Деякі спостерігачі вважають, що Путіну не потрібне особисте багатство, оскільки він може контролювати ресурси країни, лише віддаючи накази. Враження про його багатство може бути частиною цього контролю.

Нагадаємо, колишній командувач армії США генерал-лейтенант Бен Годжес висловив думку, що олігархи, близькі до президента РФ Володимира Путіна, можуть почати протидіяти йому і навіть усунути його від влади, якщо він не припинить війну в Україні.

Оценка материала:

5.00 / 2
Стало відомо, скільки грошей може бути у Путіна і звідки вони з’явилися 5.00 5 2
Політика / Світ
12.09.2024 256
Еще материалы раздела «Світ»