НОВИНИ ДНЯ: Вихідні в Україні будуть теплі, але із дощами  США дозволять Україні удари вглиб РФ, але не ракетами ATACMS, - Times  Соціологи назвали головну причину, що заважає половині українців відчувати себе європейцями  Частину України накриють дощі та грози: прогноз погоди на 14 вересня  Чи зможуть удари Storm Shadow по РФ змінити перебіг війни: британські експерти вказали на наслідки  Путін зробив заяву щодо прямої участі країн НАТО у війні в Україні  Другий фронт та поразка РФ: експерт розповів, що необхідно для закінчення війни восенивсі новини дня
Політика
Світ
13.09.2024 268

США завершують роботу над дозволом для України на удари вглиб Росії, - Politico

Білий дім завершує роботу над планом щодо послаблення деяких обмежень на використання американської зброї Україною. Обговорення, що проходили у вузькому колі, стосуються можливості розширення території всередині Росії, по якій Україна зможе завдавати ударів з використанням американських і британських озброєнь.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Politico. Про це повідомляють Контракти.UA.=

Це рішення, обговорюване з Вашингтоном, Лондоном і Києвом, пов'язане з необхідністю посилення оборони України та запобігання новим атакам з боку Росії. Переговори також стосуються дозволу на використання британських ракет з американськими компонентами для ударів по Росії.

Раніше Білий дім був обережний у питаннях розширення застосування далекобійної зброї Україною, побоюючись ескалації конфлікту з Москвою. Однак останніми днями актуальність питання зросла на тлі поставок Іраном балістичних ракет Росії.

Рішення про зняття решти обмежень може бути ухвалено на зустрічі президента США Джо Байдена з прем'єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером, запланованій на найближчу п'ятницю.

Протягом кількох місяців високопоставлені американські чиновники чинили опір закликам Києва та інших європейських країн зняти всі обмеження на використання подарованої американської зброї на території Росії.

У травні адміністрація Байдена ухвалила рішення дозволити Україні використовувати деякі види зброї для нанесення ударів на території Росії, але заборонила Києву використовувати ракети дальнього радіусу дії. Доводи Вашингтона на користь збереження решти обмежень коливалися між небажанням ескалації напруженості у відносинах із Москвою і тим, що Росія вивела занадто багато своїх дорогих цілей за межі досяжності, щоб Україна могла завдати по них удару, навіть якби дозвіл було отримано.

Американські чиновники також зазначають, що, оскільки армія більше не закуповує армійські тактичні ракетні комплекси, їхні запаси обмежені і наближаються до того рівня, коли США будуть стурбовані своїми власними запасами.

Виробник ракети, компанія Lockheed Martin, як і раніше, виробляє кілька сотень ракет на рік, але вони призначені для продажу союзникам за кордоном. Заміна цій зброї, ракета точного удару, тільки починає надходити на озброєння і не в тій кількості, щоб повністю замінити ракети, які зараз витрачаються.

Дозвіл бити вглиб РФ

Україна отримує далекобійні ракети від Великобританії, США та Франції, проте удари територією Росії досі залишаються під обмеженнями.

Прес-секретар Білого дому Джон Кірбі повідомив, що США продовжують приватні переговори з Україною щодо цього питання.

Очікується, що президент США Джо Байден незабаром зустрінеться з прем'єр-міністром Великобританії Кіром Стармером, і однією з тем обговорення стане можливість завдання ЗСУ ударів углиб Росії.

Оценка материала:

5.00 / 2
США завершують роботу над дозволом для України на удари вглиб Росії, - Politico 5.00 5 2
Політика / Світ
13.09.2024 268
Еще материалы раздела «Світ»