НОВИНИ ДНЯ: У президентських перегонах між Трампом та Гарріс немає явного лідера, - соцопитування  В Україні 25 вересня без опадів, вдень до +28°  На заході дощі з грозами: прогноз погоди на 25 вересня в Україні  В Україні з середи посилиться вітер, це може погіршити ситуацію з пожежами - синоптики  На заході туман, а в Криму - невеликий дощ: прогноз погоди на 24 вересня  Україні у вівторок прогнозують від 4° до 27° тепла  Якою буде погода в Україні 23 вересня: синоптикиня потішила прогнозомвсі новини дня
Політика
Світ
26.09.2024 299

Китай має понести відповідальність за підтримку РФ у війні проти України, - прем'єр Данії

Росія не змогла б так довго вести повномасштабну війну проти України без допомоги Китаю. Пекін має понести відповідальність за підтримку країни-агресора.

gettyimages_1176356151_c3bd071b9595d8263b4090401e8df995_650x410_26.09.24

Про це заявила прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен, пише РБК-Україна з посиланням на Politico. Про це повідомляють Контракти.UA.

Фредеріксен розкритикувала Китай за підтримку Росії у війні проти України й звинуватила Пекін у тому, що він не дотримується правил міжнародної торгівлі.

Вона назвала Китай частиною групи з чотирьох країн, включаючи Росію, Північну Корею та Іран, тісна співпраця яких "має величезні глобальні наслідки".

"Я не думаю, що Росія змогла б вести повномасштабну війну вже понад два з половиною роки без допомоги Китаю. Не можна дозволити продовження ситуації, коли Китай допомагає Росії у війні в Європі, без наслідків. Він повинен нести відповідальність за свою діяльність", - зазначила прем'єр Данії.

Фредеріксен додала, що наслідки для Пекіна мають бути політичними. Вона також закликала до переосмислення торгівлі ЄС з Китаєм, заявивши, що Європа стала надмірно залежною від цієї країни.

"Ви не можете, з одного боку, дозволити Росії напасти на іншу європейську країну і продовжувати діяти так, ніби нічого не сталося", - наголосила Фредеріксен.

Співпраця Росії та Китаю

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Китай заявляє про нібито нейтральну позицію щодо війни. Офіційно Пекін не засудив Москву, але заявив, що підтримує суверенітет України. При цьому Китай активно розвиває економічну співпрацю з РФ.

Попри те, що Китай офіційно не постачає зброю Росії, його компанії продають товари подвійного призначення, які можуть використовуватись у військових цілях.

Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен закликав Китай припинити постачання таких товарів Росії та натякнув на можливе посилення санкцій.

Окрім того, нещодавно повідомлялося, що Росія розробила і запустила виробництво ударних безпілотників дальнього радіуса дії в Китаї, призначених для використання у війні проти України.

Оценка материала:

5.00 / 2
Китай має понести відповідальність за підтримку РФ у війні проти України, - прем'єр Данії 5.00 5 2
Політика / Світ
26.09.2024 299
Еще материалы раздела «Світ»