НОВИНИ ДНЯ: Чи доведеться Україні переглядати мобілізаційний вік: відповідь експерта  У Києві очікуються сильні заморозки: названо дати  План перемоги України над Росією: Британія знає, як вирішити ситуацію  Кінець ери нафти та падіння цін: МЕА прогнозує нове століття в енергетиці  Заморозки майже по всій території України: прогноз погоди на 18 жовтня  США оголосили про пакет допомоги Україні на 425 млн доларів: яку зброю він містить  Шольц заявив про готовність поговорити з Путіним про мир в Українівсі новини дня
Бізнес
Економіка
11.10.2024 260

В Україні різко зросли ціни на один з овочів борщового набору

Ціни на картоплю лізуть догори.

c720e8590b8a4264c24accd6d2baa885_11.10.24

В Україні ціни на картоплю встановлюють нові рекорди. Однією з причин зростання цін стало зниження врожайності картоплі через несприятливі погодні умови влітку поточного року. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

За словами фермерів, через посуху, яка спостерігалася в основних регіонах виробництва картоплі, є дуже високий відсоток некондиційної продукції, яка не підлягає тривалому зберіганню.

Так, станом на 8 жовтня, картоплю продавали по 17-25 грн/кг ($0,41-0,61/кг). Лише за останній тиждень ціна на цю продукцію в Україні зросла у середньому на 19%.

"Причиною зростання цін у цьому сегменті, як і раніше, залишається підвищений попит з боку оптових компаній, які продовжують закуповувати цю продукцію для закладки на зберігання. Водночас в деяких регіонах через сильні дощі збирання врожаю картоплі дещо ускладнено, що додатково надає підтримку зростанню цін на цю продукцію", – пояснили аналітики.

Варто зазначити, що наразі ціна на картоплю в Україні в середньому вже в 2,8 раза вища, ніж за аналогічний період 2023 року. Але великі гравці ринку не поспішають із продажем основних обсягів картоплі. Вони розраховують на вищі ціни у цьому сегменті ще в першій половині цього сезону.

Нагадаємо, напередодні в НБУ повідомили, що найближчими місяцями очікується подальше прискорення інфляції через збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, підвищення акцизів та ефектів перенесення девальвації гривні.

Оценка материала:

5.00 / 2
В Україні різко зросли ціни на один з овочів борщового набору 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
11.10.2024 260
Еще материалы раздела «Економіка»