НОВИНИ ДНЯ: Мобілізація вже з 18?: що про зниження призовного віку кажуть військові  Голубці з гарбузом: цікавий рецепт вегетаріанської страви  Середа в Україні буде мокрою та холодною: прогноз на 16 жовтня  Комбриг "Хартії" виступив за обмеження демократичних прав ухилянтів: що він пропонує  Росії не залякати НАТО погрозами, - Рютте  В Україні вдарять заморозки, частину областей накриють дощі: синоптикиня дала прогноз на середу  Переведення годинника 2024. Коли Україна перейде на зимовий часвсі новини дня
16.10.2024 186

НБУ ухвалив важливе рішення щодо курсу євро

Національний банк України планує запровадити довідкове значення курсу гривні до євро станом на 12:00. Крім того, офіційний курс євро буде розраховуватися як середній за період.

Про це повідомляють Контракти з посиланням на РБК-Україна.

Як зазначили в НБУ, довідковий курс євро був розроблений на прохання учасників ринку у співпраці з експертом міжнародної технічної допомоги. Його актуальність зумовлена дедалі зростаючою вагою операцій в євро на валютному ринку України.

Пропонується здійснювати його розрахунок щоденно шляхом перемноження довідкового курсу гривні до долара США станом на 12 годину та середнього значення котирувань BFIX долар/євро, розрахованого з 10:30 до 12:00.

Також НБУ хоче змінити методологію розрахунку офіційного курсу гривні до іноземних валют (крім долара США) та облікової ціни банківських металів із застосуванням підходів, аналогічних розрахунку довідкового курсу гривні до євро станом на 12 годину.

Зараз ці курси розраховуються станом на конкретний момент, а не як середнє значення за певний періоду часу.

"З огляду на це офіційний курс гривні до євро, а також до інших валют (крім долара США) та облікову ціну банківських металів рекомендовано розраховувати за тією ж методологією, як і довідкове значення курсу гривні до євро станом на 12 годину, проте станом на 15:00 годину", - йдеться в повідомленні.

Крім того, НБУ планує відмовитися від практики встановлення курсів деяких валют щомісячно.

Як зазначили в НБУ, створення багато років тому двох переліків валют (щоденного та щомісячного) для розрахунку офіційного курсу обґрунтовувалося технічними складнощами щоденного обрахунку офіційного курсу до широкого переліку валют.

Наразі рівень автоматизації розрахунків значно підвищився, що зменшило операційні обмеження та ризики щоденного розрахунку офіційного курсу для будь-якого переліку валют.

"З огляду на це, а також враховуючи міжнародний досвід, пропонується сформувати один щоденний кошик валют для встановлення офіційного курсу. До нього входитимуть іноземні валюти першої групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів та іноземні валюти, емітентами яких є країни, які за даними платіжного балансу попереднього року забезпечували не менше 95% товарообігу з Україною", - йдеться в повідомленні.

Зазначений перелік коригуватиметься один раз на три роки на підставі актуальних статистичних даних з товарообігу. Одночасно зберігатиметься можливість коригувати цей перелік частіше, якщо за валютами, які до нього входять, товарообіг з Україною знизиться нижче рівня 90%.

Оценка материала:

5.00 / 2
НБУ ухвалив важливе рішення щодо курсу євро 5.00 5 2
Бізнес / Фінанси та банки
16.10.2024 186
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»