НОВИНИ ДНЯ: Що потрібно зробити до Нового року: 33 майже чарівних справ на грудень для гарного настрою  Зеленський зустрінеться зі Стармером і Мерцом: Макрон назвав дату та місце  Як Індія "поставила Путіна на коліна" та що буде далі - аналіз експерта  Чому зараз найгірший момент для ведення переговорів щодо миру в Україні: нардеп відповів  Гороскоп на 7 грудня для всіх знаків зодіаку: подарунки від Всесвіту та вирішення старих проблем  Які державні соціальні виплати передбачено 2026 року  Гороскоп на 7 грудня за картами Таро: Терезам - натхнення, Тельцям - зустріч з друзямивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
24.10.2024 1998

Що краще – сода чи розпушувач: в чому різниця між цими інгредієнтами та що краще використовувати

В яких випадках потрібно додавати соду, а в яких – розпушувач, чи є вони взаємозамінними

Призначення соди та розпушувача одне й те саме – робити структуру тіста легкою, повітряною, підіймати тісто під час випікання. Дія обох інгредієнтів заснована на реакції взаємодії лугу з кислотою, внаслідок чого виділяється вуглекислий газ у вигляді бульбашок, які й роблять тісто пористим і легким. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

За складом сода та розпушувач відрізняються. Сода – це гідрокарбонат натрію, і все. А розпушувач містить, крім соди та трохи борошна, різні кислоти. Виходячи з цього, теоретично розпушувач можна приготувати й самостійно, якщо з’єднати соду та лимонну кислоту в порошку.  Але можна помилитися в пропорціях.

Розпушувач працює в будь-якому середовищі, з содою трохи складніше. Вона буде ефективнішою там, де у складі є молочні продукти, ягідні соки, певна кислота.

В яких випадках використовувати соду, а в яких – розпушувач

Якщо в рецепті є молочні інгредієнти, як-от молоко, сметана, кефір, соки, цитрусові та будь-які «кислі» продукти і температура запікання не менше 180 градусів, можна використовувати як соду, так і розпушувач.

Якщо серед складників тіста немає кислоти та температура його випікання є низькою, потрібно використовувати саме розпушувач.

Розпушувач потрібно використовувати, якщо важливо, щоб випічка не мала сторонніх смаків. У випадку з содою зазвичай залишається певний присмак, а розпушувач його не дає.

Тобто застосування розпушувача більш широке.

Найкраще орієнтуватися на рецепт – якщо в ньому зазначено використовувати розпушувач, отже, використовувати розпушувач, якщо розпушувач і соду, робіть саме так. Тут ідеться про швидкість реакції. Розпушувач діє не одразу, на відміну від соди, такий порядок потрібен іноді для приготування.

Чи можна заміняти соду розпушувачем

Сода сильніша за розпушувач, тому якщо в рецепті зазначена сода, це означає, що тісту, щоб піднятися, потрібно більше сили.

Якщо ви вирішили замінити соду розпушувачем, його потрібно брати приблизно в 3-4 рази більше, ніж соди. Одна чайна ложки розпушувача заміняє четвертину чайної ложки соди.

Якщо ж потрібно замінити розпушувач содою, ви можете зробити це, але потрібно погасити соду соком лимона чи оцтом.

Оценка материала:

5.00 / 3
Що краще – сода чи розпушувач: в чому різниця між цими інгредієнтами та що краще використовувати 5.00 5 3
Життя та Стиль / Суспільство
24.10.2024 1998
Еще материалы раздела «Суспільство»