НОВИНИ ДНЯ: Синоптик дала прогноз на 28 жовтня в Україні та назвала дату похолодання  “Окупувати Москву та скинути Путіна”: американський філософ запропонував модель перемоги   В Україні пропонують запровадити обов'язкову накопичувальну пенсію: що це може змінити   Жовтневе тепло мине: в Україні різко зміниться погода, що прогнозують синоптики  В Україні відновили бронювання від мобілізації, але з умовою: що вирішив Кабмін  В ISW пояснили, чому Путін перебільшує успіхи РФ у Курській області  Гутерріш зустріччю з Путіним порушив позицію ООН щодо підтримки МКС, - Кислицявсі новини дня
Бізнес
Економіка
27.10.2024 2090

Чи буде картопля по 50 гривень за кіло: прогноз Мінагрополітики

Цьогоріч ціна на картоплю значно збільшилася. Через засуху суттєво зменшився врожай, що і вплинуло на її ріст.

img_6837_6abb12e6c160559e5271e1a3e492b87a_650x410_27.10.24

Про це пише РБК-Україна з посиланням на заяву першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького, під час брифінгу в Media Center Ukraine. Про це повідомляють Контракти.UA.

Наразі ціна на картоплю не змінюється вже декілька тижнів. Зокрема, оптова вартість становить 25 гривень за кілограм та 30 гривень - роздрібна. За словами Висоцького, ціна на картоплю не буде змінюватися і далі.

Так само, як і немає підстав для зростання ціни до 50 гривень. Цього не станеться принаймні з двох причин. По-перше, нинішня ціна повинна покривати собівартість картоплі навіть в умовах зниження врожайності. А по-друге, ця ціна дозволяє імпортувати.

За словами Висоцького, відкрита економіка і відкритий ринок нашої країни дозволяє нам експортувати надлишки продукції. І завдяки такому ринку, ми також можемо імпортувати, коли у нас є дефіцит. Тому, коли пішов імпорт картоплі з Польщі та Прибалтики, ціна на картоплю зросла до 25 гривень.

"Це незначні обсяги у порівнянні з нашим виробництвом, але цих декілька десятків тисяч тонн достатньо для того, щоб стабілізувати умовно спекулятивний ріст ціни і його зупинити", - зазначив заступник.

Водночас, зниження ціни на картоплю також не буде. За прогнозами Мінагрополітики, ближче до весни її вартість може дещо зрости.

Раніше ми писали, чому яйця в Україні дорожчають та чи поб'є ціна новий рекорд. Влітку яйця можна було придбати за 35-40 грн/десяток, наразі середня вартість сягає 45 грн.

Нагадаємо, м'ясо в Україні поступово дорожчає. Настання холодів та економічні фактори впливатимуть на подальшу ситуацію з цінами.

Оценка материала:

5.00 / 3
Чи буде картопля по 50 гривень за кіло: прогноз Мінагрополітики 5.00 5 3
Бізнес / Економіка
27.10.2024 2090
Еще материалы раздела «Економіка»