НОВИНИ ДНЯ: Сирні рогалики: рецепт смачної випічки  Зимові свята стартують раніше. Церковний календар на грудень 2024  Київ накриє туман і посилиться вітер, у деяких регіонах буде +8: прогноз погоди на четвер  "Розмова не була приємною": Шольц розкрив деталі телефонного дзвінка Путіну  Рецепт капустяних млинців  До +11°, дощі та мокрий сніг: яка погода чекає на українців в останні дні осені  Якщо ракета прилетить у Раду: "слуга народу" відповів, чому депутати не мають загинутивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
28.11.2024 228

Що ж таке насправді манна каша: з чого її виготовляють, користь і шкода

Всі ми хоча б раз у дитинстві куштували манну кашу. Хтось був її великим шанувальником, а хтось згадує з огидою.

А чи задумувалися ви коли-небудь, з чого роблять манку? Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Історія продукту: звідки до нас прийшла манка

Про манну кашу в кулінарії було відомо ще від XIII століття і відкрили цей продукт випадково. Якось мельники помітили, що після перемелювання пшеничного зерна залишається невелика частина дрібних частинок, які є непридатними для випікання хліба. Тобто манка — відходи борошномельного виробництва.

Тоді ці крупинки почали відсіювати і готувати з них в'язку кашу на молоці. Незабаром вони стала відомими ласощами, оскільки процес збирання маленьких частинок був дуже кропітким.

Нагадаємо, що раніше ми писали, скільки хліба, цибулі потрібно на один кілограм фаршу.

Версій про появу назви продукту існує одразу кілька. Але найпоширеніша з них має біблійне пояснення. За однією із християнських легенд, у євреїв під час їхніх сорокарічних поневірянь закінчився хліб, який вони взяли в Єгипті. Бог, щоб позбавити їх голодної смерті, послав їжу. Вона мала вигляд маленьких білих крупинок, що сипалися з неба. Мандрівники називали її "манна небесна" і збирали вранці, тому що до полудня вона танула на сонці.

Як отримують манну кашу

Як ви вже могли зрозуміти, манку роблять із пшениці хлібопекарських сортів. Виробничий процес має кілька етапів:

  • очищення — попередньо зерно треба очистити від соломи, ґрунту та інших домішок;
  • обдирання — зерно зчищують і відправляють до агрегата, який знімає верхню оболонку;
  • помел — пшениця подрібнюється в пил, після чого за допомогою техніки просівається, щоб відокремити борошно від манки;
  • шліфування — крупу позбавляють більшої частини жирів і клітковини.

Манна каша будь-якого сорту повинна зберігатися в сухому приміщенні в банці або щільно закритому пакованні. Все тому, що вона має високу гігроскопічність (швидко набирає вологу і розбухає).

Манна каша: користь і шкода

Головною перевагою манки є її висока поживна цінність (на 100 г продукту 330-350 Ккал). Водночас вона доступна і легко засвоюється. Рідка молочна каша швидко обволікає шлунок, не викликаючи здуття чи печії. Тому її рекомендовано включати до свого раціону в разі проблем з органами ШКТ.

Проте сучасні дієтологи не рекомендують надто захоплюватися манною кашою. А все через присутність у ній сильного алергену — глютену. Особливо він протипоказаний дітям. Крім того, часте споживання манки може призвести до зайвої ваги, оскільки в ній багато крохмалю.

Оценка материала:

5.00 / 2
Що ж таке насправді манна каша: з чого її виготовляють, користь і шкода 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
28.11.2024 228
Еще материалы раздела «Суспільство»