НОВИНИ ДНЯ: Як правильно вітати з Новим роком українською: не з "наступаючим"  Смерть Путіна, тривала війна та переговори з РФ: головні прогнози на 2024 рік, який добігає кінця  Рецепт соковитих котлет: який продукт додати, щоб страва не втрачала свіжості чотири дні  В Україну 1 січня увірветься потепління: синоптикиня уточнила прогноз  Заяви Лукашенка про розміщення "Орєшніка" у Білорусі є частиною інформаційної війни – Юсов  Прогноз погоди в Україні з 31 грудня до 5 січня: синоптик заявив про аномальне тепло  Синоптики розповіли, якою буде погода в Україні в останній день рокувсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
29.12.2024 207

Яблучний чи винний: який оцет корисніший, основні властивості й переваги кожного

Оцет давно використовується в медичній і харчовій галузях. Два найбільш популярні варіанти — винний і яблучний.

a8ca613d01dc5f27282d263a49a0b7ed_29.12.24_1

В чому між ними різниця і який корисніший? Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Чим корисний яблучний оцет

Яблучний оцет отримують за допомогою ферментації яблучного соку. Він містить чималу кількість вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Його основними корисними властивостями є такі:

  1. Підтримка травлення — в яблучному оцті містяться ферменти і пробіотики, які допомагають у травленні, стимулюючи вироблення шлункового соку та покращуючи абсорбцію поживних речовин.
  2. Зниження рівня цукру в крові — деякі дослідження показали, що яблучний оцет допомагає знизити рівень цукру в крові після приймання їжі, що корисно для людей із діабетом чи іншими проблемами з інсуліном.
  3. Контролювання ваги — за допомогою яблучного оцту можна збільшити відчуття ситості та зменшити апетит, що дуже корисно для людей, які стежать за своєю вагою.

Винний оцет: корисні властивості

Винний оцет виготовляють шляхом ферментації вина. Він має низку доволі корисних властивостей, зокрема:

  1. Велика кількість поліфенолів — це антиоксиданти, які допомагають організму боротися з запаленнями, захищають клітини від пошкоджень вільними радикалами.
  2. Зниження холестерину — згідно з деякими дослідженнями, регулярне вживання винного оцту допомагає знизити рівень загального холестерину та ліпопротеїнів низької щільності.
  3. Боротьба з мікробами — винний оцет має деякі антимікробні властивості, а тому допомагає боротися з певними видами мікроорганізмів і мікробів.

В чому різниця між винним і яблучним оцтом: який корисніший

Яблучний оцет виготовляють з сидру, соку, м'якоті яблук. Він вирізняється м'яким, приємним ароматом і кисло-солодким смаком. Кислотність натурального яблучного оцту — від 4% до 6%, якщо на баночці написано 9% —перед вами синтетичний продукт.

Особливістю винного оцту є велика кількість ефірних олій. На відміну від яблучного, у нього насиченіший аромат, смак і колір.

Вибір оцту залежить від ваших уподобань і потреб. Тобто якщо вам потрібно контролювати рівень цукру в крові та підтримувати травлення, краще зупинитися на яблучному оцті. А ось для отримання більшої кількості антиоксидантів та підтримки нормального рівня холестерину підійде винний оцет.

Однак не варто забувати, що будь-який оцет потрібно вживати з розумом. Через надмірну кількість шлункові стінки подразнюються, з'являються інші небажані ефекти. Перед внесенням важливих змін до свого раціону завжди консультуйтеся з лікарем.

Чи можна використовувати винний оцет замість яблучного в кулінарії

Звичайно, що так. Але варто звернути увагу на деякі особливості. Білий винний оцет має такий самий рівень кислотності, як і яблучний. Але в його смаку ви не знайдете фруктових ноток. Тому бажано до страви додавати кілька крапель лимонного соку.

Червоний винний оцет дуже близький до яблучного, однак він не такий міцний. Від яблучного він відрізняється і кольором, тому деякі інгредієнти страви можуть отримати інший відтінок.

Оценка материала:

5.00 / 2
Яблучний чи винний: який оцет корисніший, основні властивості й переваги кожного 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
29.12.2024 207
Еще материалы раздела «Суспільство»