НОВИНИ ДНЯ: Кінець Путіна вже близько: яка подія може стати крахом РФ  Сніг, ожеледиця і до -7 морозу: прогноз погоди на 13 січня  Реформа освіти: в МОН пояснили, які предмети будуть обов’язковими для старшокласників  Синоптики обіцяють зміну погоди  Синоптики дали прогноз на 13 січня в Україні  До України суне антициклон: як зміниться погода 13 січня   Сирна запіканка: несподіваний інгредієнт замість борошна чи манки, який змінить її смаквсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
13.01.2025 248

Класичний одеський форшмак: рецепт від Савви Лібкіна

Форшмак – це не просто страва, це цілий символ одеської кулінарії, який часто презентують як одну з головних гастрономічних візитівок регіону.

a0f5ba1620747810bb65772902db31a5_12.01.25_1

Савва Лібкін, відомий одеський ресторатор, поділився своїм фірмовим рецептом форшмаку, а головним інгредієнтом у ньому є, безсумнівно, справжня "дунайка". Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Як обрати "правильний" оселедець

"Правильний" оселедець – завжди "хлопчик". Навіть якщо ви не вживаєте молоки, варто знати: "хлопчики" завжди жирніші й соковитіші. Вибираючи оселедця, звертайте увагу на кілька важливих деталей:

  • Риба має бути добре посоленою. Перевірте спинку: надріз усередині не повинен містити залишків крові.
  • Шкіра оселедця має бути цілою, без плям, а тушка – пружною на дотик.
  • Обов’язково переконайтеся, що риба має свіжий аромат без зайвих неприємних запахів.

Тільки такий оселедець стане ідеальною основою для справжнього одеського форшмаку.

Інгредієнти

оселедець дунайський - 1 шт.

яблуко кисле - 1 шт.

булка - 1/2 шт.

молоко - 100 мл

масло вершкове (82,5%) - 1/2 стандартного паковання

цибуля ріпчаста - 1 шт.

лимон - 1 шт.

Приготування

  1. Оселедець не потрошіть заздалегідь. Зробіть гострим ножем неглибокі надрізи по всій спинці та акуратно зніміть шкіру. Починайте з голови.
  2. Після зняття шкірки відріжте голову – це дозволить уникнути випадіння кишок. Тепер візьміть оселедець за хвіст обома руками та розірвіть тушку, наче аркуш паперу. Якщо все зроблено правильно, ви отримаєте дві половинки, а всі кістки залишаться на спинці.
  3. Зніміть філе зі спинки, видаліть нутрощі та дрібні кісточки (якщо вони залишилися). Як результат, у вас будуть чотири смужки філе з однієї рибини.
  4. Зріжте корочку з булки, залийте її молоком та добре відтисніть.
  5. Цибулю почистьте та промийте під проточною водою.
  6. Яблуко очистьте від шкірки, видаліть серцевину і насіння.
  7. Поріжте оселедець ножем на дрібні шматочки.
  8. Натріть яблуко й цибулю на дрібній тертці.
  9. В мисці змішайте філе оселедця, натерте яблуко, цибулю, булку та вершкове масло.

10. Додайте сіль, перець на свій смак і трохи лимонного соку чи оцту для пікантності.

11. Все ретельно перемішайте до однорідної маси.

Подавання

  • Форшмак найкраще подавати з хрумкими грінками та скибочками лимона.
  • Візьміть шматочки бородинського хліба, нанесіть трохи форшмаку, полийте оливковою олією та додайте шматочок оселедця. На думку автора, такий варіант ідеально поєднується з чаркою крижаної горілки.

Поради:

  • Якщо взимку немає "дунайки", використовуйте звичайний оселедець. Результат буде не менш смачним, якщо ви дотримаєтеся правильної техніки приготування.
  • Для насиченішого смаку можна додати дрібно нарізану зелень, наприклад, петрушку чи кріп.
  • Щоб форшмак мав ніжну текстуру, можна скористатися блендером, але класика одеської кухні – саме рублені інгредієнти.

Форшмак – це не просто їжа, а можливість відчути справжній одеський колорит у кожному шматочку.

Ми також писали про те, як приготувати морквяно-сирне намащення.

Оценка материала:

5.00 / 2
Класичний одеський форшмак: рецепт від Савви Лібкіна 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
13.01.2025 248
Еще материалы раздела «Суспільство»