Життя та Стиль
Суспільство
Класичний одеський форшмак: рецепт від Савви Лібкіна
Форшмак – це не просто страва, це цілий символ одеської кулінарії, який часто презентують як одну з головних гастрономічних візитівок регіону.
Савва Лібкін, відомий одеський ресторатор, поділився своїм фірмовим рецептом форшмаку, а головним інгредієнтом у ньому є, безсумнівно, справжня "дунайка". Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Як обрати "правильний" оселедець
"Правильний" оселедець – завжди "хлопчик". Навіть якщо ви не вживаєте молоки, варто знати: "хлопчики" завжди жирніші й соковитіші. Вибираючи оселедця, звертайте увагу на кілька важливих деталей:
- Риба має бути добре посоленою. Перевірте спинку: надріз усередині не повинен містити залишків крові.
- Шкіра оселедця має бути цілою, без плям, а тушка – пружною на дотик.
- Обов’язково переконайтеся, що риба має свіжий аромат без зайвих неприємних запахів.
Тільки такий оселедець стане ідеальною основою для справжнього одеського форшмаку.
Інгредієнти
оселедець дунайський - 1 шт.
яблуко кисле - 1 шт.
булка - 1/2 шт.
молоко - 100 мл
масло вершкове (82,5%) - 1/2 стандартного паковання
цибуля ріпчаста - 1 шт.
лимон - 1 шт.
Приготування
- Оселедець не потрошіть заздалегідь. Зробіть гострим ножем неглибокі надрізи по всій спинці та акуратно зніміть шкіру. Починайте з голови.
- Після зняття шкірки відріжте голову – це дозволить уникнути випадіння кишок. Тепер візьміть оселедець за хвіст обома руками та розірвіть тушку, наче аркуш паперу. Якщо все зроблено правильно, ви отримаєте дві половинки, а всі кістки залишаться на спинці.
- Зніміть філе зі спинки, видаліть нутрощі та дрібні кісточки (якщо вони залишилися). Як результат, у вас будуть чотири смужки філе з однієї рибини.
- Зріжте корочку з булки, залийте її молоком та добре відтисніть.
- Цибулю почистьте та промийте під проточною водою.
- Яблуко очистьте від шкірки, видаліть серцевину і насіння.
- Поріжте оселедець ножем на дрібні шматочки.
- Натріть яблуко й цибулю на дрібній тертці.
- В мисці змішайте філе оселедця, натерте яблуко, цибулю, булку та вершкове масло.
10. Додайте сіль, перець на свій смак і трохи лимонного соку чи оцту для пікантності.
11. Все ретельно перемішайте до однорідної маси.
Подавання
- Форшмак найкраще подавати з хрумкими грінками та скибочками лимона.
- Візьміть шматочки бородинського хліба, нанесіть трохи форшмаку, полийте оливковою олією та додайте шматочок оселедця. На думку автора, такий варіант ідеально поєднується з чаркою крижаної горілки.
Поради:
- Якщо взимку немає "дунайки", використовуйте звичайний оселедець. Результат буде не менш смачним, якщо ви дотримаєтеся правильної техніки приготування.
- Для насиченішого смаку можна додати дрібно нарізану зелень, наприклад, петрушку чи кріп.
- Щоб форшмак мав ніжну текстуру, можна скористатися блендером, але класика одеської кухні – саме рублені інгредієнти.
Форшмак – це не просто їжа, а можливість відчути справжній одеський колорит у кожному шматочку.
Ми також писали про те, як приготувати морквяно-сирне намащення.