НОВИНИ ДНЯ: "Переговори потім": Сирський назвав єдину умову для діалогу з РФ  Найбільше з Башкортостану. ЗМІ підтвердили загибель понад 150 000 росіян в Україні  Українські F-16 могли отримати ракети для найдешевшого збиття "Шахедів", - ЗМІ  Яка реальна кількість окупантів воює проти України: Сирський озвучив шокувальні цифри  Іноземці можуть служити в ЗСУ за новими правилами: деталі змін  Як РФ вдається покривати шалені втрати на фронті: аналіз Politico  Омбудсманка заявила про "відвертий кримінал" у штурмових полках: що кажуть у ЗСУвсі новини дня
Бізнес
Економіка
28.02.2025 2794

Українцям потрібно готуватися до підвищення цін: експерт пояснила, що може подорожчати

Лариса Гук нагадала, що в магазинах часто можна побачити імпортні овочі.

1739607649-7369_28.02.25_1

Україна за роки незалежності не змогла побудувати ефективне тепличне господарство. У зв'язку з цим сезонні коливання цін найсильніше позначаються на овочах. Пише УНІАН. Про це повідомляють Контракти.UA.

"Що стосується сезонних коливань, то в зоні ризику овочева група, тому що в Україні немає потужного і динамічного виробництва овочів закритого ґрунту. Зараз ми можемо спостерігати молоду картоплю з Єгипту, капусту з Греції, томати з Туреччини чи Іспанії. За 30 років незалежної України не склалося з тим, щоб тепличне господарство досягло того рівня, щоб задовольняти внутрішній попит", - розповіла експертка в галузі сільського господарства Лариса Гук в ефірі телеканала "Київ24".

При цьому вона зазначила, що в магазинах спостерігається відкат цін, бо вони дійшли до рівня, вище якого споживач, напевно, не погоджується купувати, зокрема, свіжу молочну продукцію.

"Зараз ми бачимо певний конфлікт на ринку між виробниками молока-сировини та виробниками молочної продукції. Молокозаводи звинувачують фермерів у підвищенні цін, але ще влітку минулого року саме молокозаводи і стали причиною цієї ситуації, коли скуповували сировину для виробництва масла на експорт", - підсумувала Гук.

Ціни на продукти в Україні - прогноз експерта на весну 2025 року

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначив, що українцям потрібно готуватися до зростання цін на продукти вже цієї весни. На вартість продуктів впливає ситуація з електроенергією та опаленням, а також інфляція.

За його словами, заморожування соціальних стандартів збільшить попит на дешеві продукти.

Оценка материала:

5.00 / 3
Українцям потрібно готуватися до підвищення цін: експерт пояснила, що може подорожчати 5.00 5 3
Бізнес / Економіка
28.02.2025 2794
Еще материалы раздела «Економіка»