НОВИНИ ДНЯ: Тільки ці п'ять знаків Зодіаку гребтимуть гроші лопатою у 2026 році  Рютте: щоб зберегти мир у Європі, НАТО має більше витрачати на оборону та підтримку України  У Путіна назвали несерйозною ідею тристоронньої зустрічі США, України та РФ  Різдвяний дідух: що він символізує та чому його треба ставити у Святвечір  США пропонують нову тристоронню зустріч з Україною та Росією — Зеленський  Синоптик попередив про сніг та морози: коли в Україні значно похолодає  У Волгоградській області РФ вийшов з ладу магістральний газопровідвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
18.03.2025 810

Чим відрізняється Матіас від оселедця: мало хто знає

Матіас та оселедець – це одне й те саме. Чим вони відрізняються?

f8542677798ac30ccf33ac0c54b2de30_18.03.25_1

Напевно, кожний українець поряд зі звичайним оселедцем купував оселедець Hollandse nieuwe або Hollandse maatjes, відомий в Україні як оселедець Матіас. Але мало хто замислювався, чим вони відрізняються. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Чим відрізняється Матіас від оселедця

Матіас зазвичай виготовляють з норвезького оселедця, який вважається одним із найсмачніших у світі. Приготовлений Матіас – традиційна і дуже популярна страва у багатьох країнах Європи, зокрема в Нідерландах, Бельгії, Данії та Франції.

Сама назва "Матіас" походить від нідерландського слова "maagde", що перекладається як "діва". Це пов'язано з тим, що оселедець Матіас є молодою рибою, яка ще не досягла зрілості. Завдяки цьому він має відносно високий вміст жиру – більш ніж 16%, а ікра та молоки у них ще не сформовані. М'ясо такої риби ніжне й м'яке, чудово піддається маринуванню.

Матіас виловлюється у певний період року – від кінця травня до середини липня.

Головна різниця полягає в тому, що Матіас маринується в особливий спосіб. Спеціальний розсіл, у який додається багато всіляких спецій, зате мало солі, гарантує збереження ніжного смаку риби. Розсіл має бути слабким, щоб м'ясо оселедця залишилося ніжним і соковитим. Така рибка буквально тане в роті, а низький вміст солі, що додається під час приготування, надає продукту особливо ніжного смаку. А ось маринад для оселедця може містити як оцет, так і олію або гірчицю.

Крім того, під час приготування з Матіаса видаляються усі кісточки, що робить цю рибу бажаною на столі.

Оселедець Матіас – цінне джерело білка, вітамінів і мінералів. М'ясо риби містить багато омеги-3 жирних кислот, що позитивно впливають на здоров'я серця, мозку та інших органів, та вітаміну D, який необхідний для зміцнення імунітету.

Оценка материала:

5.00 / 3
Чим відрізняється Матіас від оселедця: мало хто знає 5.00 5 3
Життя та Стиль / Суспільство
18.03.2025 810
Еще материалы раздела «Суспільство»