НОВИНИ ДНЯ: Гороскоп на 20 грудня за картами Таро: Терезам - зважені рішення, Рибам - підтримка  Зарплати українців зростатимуть у 2026 році: Нацбанк назвав головну причину  Гороскоп на 20 грудня: Овнам - довгоочікувана зустріч, Скорпіонам - оцінка цілей  Попит на готівкову валюту в Україні впав до мінімуму з початку війни, - НБУ  До України йдуть морози — прогноз погоди на Різдво  Справжня біда для української армії: Жорін сказав, хто шкодить війську  Умови завершення війни та перемир’я на час виборів: що наговорив Путін про Українувсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
18.03.2025 810

Чим відрізняється Матіас від оселедця: мало хто знає

Матіас та оселедець – це одне й те саме. Чим вони відрізняються?

f8542677798ac30ccf33ac0c54b2de30_18.03.25_1

Напевно, кожний українець поряд зі звичайним оселедцем купував оселедець Hollandse nieuwe або Hollandse maatjes, відомий в Україні як оселедець Матіас. Але мало хто замислювався, чим вони відрізняються. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Чим відрізняється Матіас від оселедця

Матіас зазвичай виготовляють з норвезького оселедця, який вважається одним із найсмачніших у світі. Приготовлений Матіас – традиційна і дуже популярна страва у багатьох країнах Європи, зокрема в Нідерландах, Бельгії, Данії та Франції.

Сама назва "Матіас" походить від нідерландського слова "maagde", що перекладається як "діва". Це пов'язано з тим, що оселедець Матіас є молодою рибою, яка ще не досягла зрілості. Завдяки цьому він має відносно високий вміст жиру – більш ніж 16%, а ікра та молоки у них ще не сформовані. М'ясо такої риби ніжне й м'яке, чудово піддається маринуванню.

Матіас виловлюється у певний період року – від кінця травня до середини липня.

Головна різниця полягає в тому, що Матіас маринується в особливий спосіб. Спеціальний розсіл, у який додається багато всіляких спецій, зате мало солі, гарантує збереження ніжного смаку риби. Розсіл має бути слабким, щоб м'ясо оселедця залишилося ніжним і соковитим. Така рибка буквально тане в роті, а низький вміст солі, що додається під час приготування, надає продукту особливо ніжного смаку. А ось маринад для оселедця може містити як оцет, так і олію або гірчицю.

Крім того, під час приготування з Матіаса видаляються усі кісточки, що робить цю рибу бажаною на столі.

Оселедець Матіас – цінне джерело білка, вітамінів і мінералів. М'ясо риби містить багато омеги-3 жирних кислот, що позитивно впливають на здоров'я серця, мозку та інших органів, та вітаміну D, який необхідний для зміцнення імунітету.

Оценка материала:

5.00 / 3
Чим відрізняється Матіас від оселедця: мало хто знає 5.00 5 3
Життя та Стиль / Суспільство
18.03.2025 810
Еще материалы раздела «Суспільство»