НОВИНИ ДНЯ: Зеленський пояснив, чому Путін не хоче припинення вогню  Зеленський озвучив плани Путіна на полі бою  До якої події Росія тягне із закінченням війни: експерт назвав сценарії  Смачні шоколадні цукерки з чотирьох інгредієнтів: в рази кращі за магазинні  Золото оновило історичний максимум після відмови Путіна на припинення вогню  Коли до України повернеться весняне тепло: синоптикиня назвала дату  Соковитий бургер із баранини: рецепт поживної стравивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
20.03.2025 329

Панський дерун: рецепт традиційної української страви з картоплі

Панський чи королівський дерун – це вдосконалений варіант класичних картопляних дерунів, який поєднує хрустку скоринку, ніжну середину та ароматний вершково-грибний соус.

1ecd0163cea3e014349706d1e5385a3e_20.03.25

Традиційні страви у новому виконанні завжди викликають інтерес, адже знайомі смаки можуть заграти по-новому. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Як приготувати великий та смачний дерун із вершковою підливою розповіли на сторінці romayemets.

Інгредієнти

Для дерунів:

  • Картопля  4 шт.
  • Цибуля  1 шт.
  • Часник  3 зубчики
  • Морква  1 шт.
  • Сіль
  • Суміш перців
  • Сметана  1 ст. л
  • Яйця курячі  1 шт.
  • Зелень  1 ст. л

Для соусу:

  • Олія соняшникова  1 ст. л
  • Шампіньйони  100 г
  • Куряче філе 200 г
  • Сіль
  • Перець
  • Цибуля  1/2 шт.
  • Часник  3 зубчики.
  • Масло вершкове 1 ст. л
  • Сметана  2 ст. л
  • Вода  150 г
  • Зернова гірчиця  1 ч. л
  • Сир моцарела чи сулугуні 150 г

Приготування

  1. На дрібній тертці натріть картоплю, цибулю, часник і моркву.
  2. Відіжміть зайву вологу, посоліть, поперчіть, додайте сметану, яйце, нарізану зелень.
  3. Перемішайте масу та обсмажте деруни на олії з обох боків до золотистої скоринки на цілій пательні.
  4. Викладіть готові деруни на паперові серветки, щоб прибрати зайву олію.
  5. На сковороді розігрійте олію та обсмажте шампіньйони з курячим філе, приправте сіллю та перцем.
  6. Додайте нарізану цибулю, часник, вершкове масло та  перемішайте.
  7. Влийте сметану та 150 мл води, додайте зернову гірчицю, ретельно перемішайте та тушкуйте ще 5 хв.
  8. Перекладіть соус у миску, додайте натертий сир.
  9. Викладіть соус на деруни, зверху ще посипте сиром.
  10. Запікайте у духовці за 180°C протягом 10 хв.
  11. Перед подачею посипте нарізаною зеленню.

Приготування соусу:

Поради:

  • Щоб деруни були ще смачнішими, варто використовувати крохмалисті сорти картоплі – вони краще тримають форму.
  • Віджимання картопляної маси – ключовий етап, адже зайва рідина може зробити тісто надто рідким.
  • Соус можна зробити ще ароматнішим, якщо додати улюблені спеції, такі як мускатний горіх або чебрець.

Панський дерун – це справжня знахідка для тих, хто любить ситні та водночас вишукані страви. Поєднання хрустких картопляних дерунів із ніжним вершково-грибним соусом не залишить байдужими навіть найвибагливіших гурманів.

Смачного!

Ми також писали про те, як приготувати картопляні човники з беконом та сиром.

Оценка материала:

5.0 / 2
Панський дерун: рецепт традиційної української страви з картоплі 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
20.03.2025 329
Еще материалы раздела «Суспільство»