НОВИНИ ДНЯ: Зеленський роз’яснив позицію України щодо постачання ракет Taurus  Пропаганда називала «планетарним». Цьогорічний парад 9 травня в Москві виявився скромнішим за ювілейний 2020 року — росЗМІ  "Коаліція охочих" планує посилення ЗСУ та можливу участь європейських контингентів — Стармер  Розчарований і не спить ночами: Трамп визнає, що закінчити війну в Україні складно — WSJ  Фінансовий гороскоп на тиждень: на кого зі знаків зодіаку чекає прибуток 12-18 травня  Путін заявив про готовність до переговорів без попередніх умов — МЗС Китаю  Євросоюз може збільшити військову допомогу для Українивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
25.04.2025 248

Навіщо їсти хумус і чим він корисний для здоровʼя

Хумус — не просто смачна закуска зі Сходу, яку подають до овочів або піти. Це справжній суперфуд, який за останнє десятиліття із традиційної страви став зіркою продуктових полиць.

9d0c2f96a4767cc7d2dbdacb04c8d228_24.04.25_1

За ніжною текстурою і приємним смаком криється безліч поживних речовин, здатних підтримати здоров’я, зарядити енергією та навіть покращити роботу серця і травлення. Видання Real Simple розповіло про 10 вагомих причин, чому хумус варто їсти регулярно. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Потужне джерело рослинного білка

Основний інгредієнт хумусу — нут (турецький горох). У 100 г готового продукту — близько 8 г білка. Цей рослинний білок сприяє відновленню тканин, підтримці м’язової маси та забезпечує тривале насичення. Це особливо актуально для вегетаріанців і тих, хто скорочує споживання м’яса.

Поради: поєднуйте хумус із броколі або червоним перцем — отримаєте збалансований білковий перекус із клітковиною і вітаміном С.

Джерело вітамінів і мінералів

Хумус — справжній мінеральний коктейль. Він містить:

  • залізо — для підтримки рівня гемоглобіну;
  • кальцій — для міцних кісток і зубів;
  • магній — знімає втому, покращує сон;
  • фолат (вітамін B9) — незамінний під час вагітності, сприяє оновленню клітин;
  • цинк — важливий для імунної системи та обміну речовин;
  • вітаміни групи B — допомагають перетворювати їжу на енергію.

Антиоксидантна дія завдяки тахіні

Тахіні — паста з насіння кунжуту, яка є важливим інгредієнтом хумусу. Вона містить вітамін Е, що діє як природний антиоксидант і захищає клітини від вільних радикалів. Крім того, тахіні багата на лігнани — речовини, які мають протизапальну дію.

Підтримка здоров’я серця

Хумус містить мононенасичені жири з оливкової олії — ті самі, які роблять середземноморську дієту такою корисною. Вони сприяють зниженню рівня «поганого» холестерину (ЛПНЩ) та підвищенню «хорошого» (ЛПВЩ), зменшують ризик серцево-судинних захворювань.

Зниження рівня холестерину

Клітковина та рослинні сполуки нуту сприяють природному зниженню рівня холестерину. Регулярне вживання бобових, зокрема нуту, може знизити рівень ЛПНЩ на 4–5% за кілька тижнів.

Покращення травлення

Всього одна столова ложка хумусу містить майже грам клітковини. Цього достатньо, щоб підтримати здорову мікрофлору кишківника, уникнути закрепів і забезпечити тривале відчуття ситості. Клітковина також сприяє зниженню ризику появи діабету II типу.

Протизапальна дія

Насіння кунжуту, яке входить до складу хумусу, допомагає зменшити рівень запальних маркерів (CRP, IL-6), а це важливо для профілактики хронічних запалень, артриту, атеросклерозу та інших хвороб.

Стабілізація рівня цукру в крові

Завдяки гармонійному поєднанню білків, жирів і клітковини хумус має низький глікемічний індекс. Це означає, що він не викликає різких стрибків рівня глюкози у крові — важливо для профілактики діабету та контролю апетиту.

Покращення засвоєння поживних речовин

Хумус містить не лише вітаміни та мінерали, а й біоактивні речовини, які покращують їхнє засвоєння. А якщо поєднати хумус із джерелом вітаміну С (як-от солодкий перець або помідори), організм краще засвоюватиме залізо з бобових.

Безглютенова та веганська альтернатива

Класичний хумус складається лише з нуту, тахіні, лимонного соку та оливкової олії — жодного глютену чи продуктів тваринного походження. Це робить його ідеальним варіантом для людей із целіакією, алергією чи тих, хто дотримується веганської дієти.

Як і з чим їсти хумус

  • намащуйте на тости чи хліб;
  • використовуйте як соус до овочів (морква, селера, перець);
  • замініть ним майонез у сендвічах;
  • додавайте до пасти чи зернових страв;
  • змішуйте з оливковою олією як заправку до салатів.

Лайфгак: якщо готуєте хумус вдома, контролюйте кількість солі. У магазинних варіантах її часто забагато.

Поширені запитання

  • Чи містить хумус глютен? Ні, якщо йдеться про класичний рецепт. Але в разі купівлі ароматизованих версій перевіряйте склад — деякі добавки можуть містити глютен.
  • Чи підходить хумус для веганів? Так, якщо до нього не додано тваринних інгредієнтів. Завжди читайте етикетку.
  • Чи треба зберігати хумус у холодильнику? Так, хумус — продукт, який швидко псується. Відкрите паковання варто зберігати в холодильнику не довше 4–5 днів.

Хумус поєднує користь, доступність і легкість приготування. Тож якщо ви шукаєте ідеальне перекушування, яке одночасно підтримує здоров’я, допомагає травленню, доглядає за серцем і додає краси шкірі — баночка хумусу завжди стане у пригоді.

Оценка материала:

5.00 / 2
Навіщо їсти хумус і чим він корисний для здоровʼя 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
25.04.2025 248
Еще материалы раздела «Суспільство»