НОВИНИ ДНЯ: Страховий стаж: які періоди не включають після 2004 року  Коли варити кутю взимку 2025–2026: точні дати, народні традиції та повір’я  Стало відомо, скільки вертольотів Мі-8 виробляють росіяни для своєї армії  Православний календар свят січня 2026 року: головні церковні дати — коли святкуємо Василя і Водохреще по-новому  День зимового сонцестояння 2025 року: коли буде найдовша ніч року, чим вона особлива  Єдиний реалістичний сценарій завершення війни: Портников про переговори  Гороскоп на 17 грудня для всіх знаків зодіаку: день, коли багато що стане зрозумілішимвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
13.08.2025 2396

Популярний сніданок може підвищувати ризик раку — дослідження

Солодкі пластівці, улюблений сніданок мільйонів, можуть бути небезпечними для здоров’я. Дослідження показало, що ультраоброблені продукти підвищують ризик раку на 12%.

d0c86e0b06c3e4173b2c879f0979ee68_13.08.25_1

Бекон і сосиски вже давно мають репутацію небезпечних продуктів для сніданку через зв’язок із серйозними захворюваннями, зокрема раком. Та, як з’ясувалося, навіть більш “невинний” варіант ранкової страви — солодкі пластівці — може бути не менш шкідливим. Пише ТСН, Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це пише Daily Mail.

Цукрові пластівці, популярні серед дітей і дорослих у всьому світі, належать до категорії ультраоброблених продуктів (UPF). Вони часто містять велику кількість добавок — барвників, підсолоджувачів, загусників та консервантів — і створюються за промисловими технологіями, що імітують справжню їжу.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань США (CDC), понад половина щоденних калорій американців надходить саме з UPF, а у дітей і підлітків ця частка сягає двох третин.

Нове дослідження британських науковців, опубліковане в журналі BMJ, показало: збільшення споживання ультраоброблених продуктів на кожні 10% підвищує ризик розвитку будь-якого виду раку на 12%, а ризик раку молочної залози — на 11%. Найсильніший зв’язок був виявлений саме між раціоном, багатим на UPF (включно з солодкими пластівцями), і онкологією молочної залози.

Дослідження тривало понад вісім років і охопило понад 100 тисяч дорослих. Учасники регулярно повідомляли про свій раціон і проходили медичні перевірки. За цей час було зафіксовано понад 2200 нових випадків раку, зокрема 739 випадків раку молочної залози.

Науковці наголошують: навіть ті продукти, що рекламуються як “частина збалансованого сніданку”, можуть містити приховані ризики для здоров’я. Експерти радять мінімізувати споживання ультраоброблених продуктів та надавати перевагу свіжим і натуральним стравам.

Оценка материала:

5.00 / 3
Популярний сніданок може підвищувати ризик раку — дослідження 5.00 5 3
Життя та Стиль / Суспільство
13.08.2025 2396
Еще материалы раздела «Суспільство»