НОВИНИ ДНЯ: Нова стратегія Нацбезпеки США має "неприйнятні" для Європи пункти, - Мерц  Тепло зникне: синоптикиня розповіла, коли Україну накриє холодний фронт  Дрони забезпечують 60% уражень росіян на фронті, - Сирський  Зеленський відповів Трампу на вимогу про вибори: завжди готовий  Місячний гороскоп: що можна і чого не можна робити 10 грудня  Якою буде зима в Україні: синоптикиня вразила прогнозом  Гроші самі йдуть у руки: 3 знаки зодіаку, яких чекає великий фінансовий успіх після 9 груднявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
15.08.2025 573

Домашня ряжанка: рецепт приготування смачного та корисного молочного напою

У сучасному світі дедалі більше людей прагне повернутись до натуральних продуктів — простих, без консервантів і зайвих добавок.

c44398af66e2300d3e7f5d31fbe52f3e_15.08.25

Одним із таких справжніх «смаків з дитинства» є ряжанка — густий, ніжний, злегка карамельний кисломолочний напій, який легко приготувати вдома. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Цей продукт не лише смачний, а й надзвичайно корисний для травлення, імунітету та здоров’я кісток. Авторка сторінки VD Necrasova поділилася перевіреним рецептом домашньої ряжанки, який легко реалізувати навіть без досвіду у кулінарії.

Ряжанка — це традиційний український кисломолочний продукт, який утворюється шляхом запікання молока з подальшим заквашуванням сметаною чи спеціальною бактеріальною культурою. Порівняно з кефіром або йогуртом ряжанка має м’якший солодкуватий смак і ніжну кремову консистенцію.

Інгредієнти

Молоко - 3 л

Сметана - 12 ст. л

Приготування

  1. Налийте молоко у каструлю з товстим дном. Поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння, постійно помішуйте, щоб не пригоріло.
  2. Щойно молоко закипить — зніміть з плити та перелийте у жароміцну форму чи залиште у тій самій каструлі (якщо вона підходить для духовки).
  3. Розігрійте духовку до 150 °C, поставте туди каструлю з молоком і готуйте 2 години. Саме під час цього «томлення» на поверхні утворюється золотиста коричнева шкірочка — карамелізована білкова плівка, яка надає ряжанці неповторний смак.
  4. Вийміть молоко з духовки та дайте йому охолонути до близько 40 °C — це оптимальна температура для активації кисломолочних бактерій.
  5. Додайте до охолодженого молока сметану та добре перемішайте (краще вийняти шкірочку, щоб вона не заважала — її можна з’їсти окремо).
  6. Розлийте молоко у чисті скляні банки чи залиште в одній ємності, накрийте кришками чи марлею.
  7. Поставте банки у тепле місце на 6–8 годин (наприклад, у духовку з увімкненою лампочкою чи обгорніть ковдрою). За цей час молоко загусне і перетвориться на ніжну ряжанку.
  8. Готову ряжанку перенесіть у холодильник. Через 1–2 години вона стане ще густішою та смачнішою.

Домашня ряжанка — це не просто напій. Це маленький ритуал турботи про себе та своїх близьких. Вона поєднує традиції української кухні з сучасною турботою про здоров’я. Готувати її — легко, економно й дуже душевно.

Оценка материала:

5.00 / 3
Домашня ряжанка: рецепт приготування смачного та корисного молочного напою 5.00 5 3
Життя та Стиль / Суспільство
15.08.2025 573
Еще материалы раздела «Суспільство»