НОВИНИ ДНЯ: Пєсков натякнув на "нову можливість" завершення війни: що його вразило у стратегії США  Україна заморозила активи головного придністровського "олігарха", - ЗМІ  Ракети Taurus для України: чому у Німеччині затягують з рішенням  Йому не було рівних: який автомобіль був найшвидшим у 1980-х роках  Українці виїжджають за кордон через посилення обстрілів цивільної інфраструктури, - НБУ  Класика, якій немає рівних: названо найпопулярніший автомобіль у США  У Трампа зробили нову заяву про можливість миру між Україною та РФвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
14.09.2025 4816

Як зварити ідеальні яйця, щоб не лускалися й легко чистилися: насправді секрет дуже простий

Розвінчуємо міфи про важливість солі, пояснюємо, які яйця варити легше та чому крижана вода після варіння вкрай важлива.

3f127eabba4b79c3d1933e61b3c531fc_14.09.25

Багато хто вірить у поширений міф, що сіль у воді під час варіння робить шкаралупу міцнішою й вона не лускається. Насправді це не так, сіль жодним чином не впливає на міцність шкаралупи. Є інші, набагато простіші способи зварити ідеальні яйця без тріщин. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Чому лускається шкаралупа

Основна причина цієї проблеми — різкий перепад температур. Якщо дістати яйця прямо з холодильника й кинути в киплячу воду, вони майже завжди лускатимуться. Щоб цього уникнути, потрібно заздалегідь дістати їх із холодильника та дати нагрітися до кімнатної температури.

Як правильно варити яйця, щоб були цілими

  • Кладіть їх у холодну воду й доводьте до кипіння поступово. Це дозволить шкаралупі адаптуватися до нагрівання.
  • Використовуйте яйця не першої свіжості. Зовсім свіжі, яким 1-3 дні, чистяться важче, бо білок щільно прилягає до оболонки. Яйцям тижневої давності вже легше відділятися від шкаралупи.
  • Одразу після варіння помістіть їх у крижану воду. Різкий перепад температур допоможе білку стиснутися й легко відділитися від шкаралупи.

Які міфи про сіль під час варіння яєць

  • Легше чистити — неправда, чищення залежить від свіжості яйця, а не від солі.
  • Яйця не тріснуть — також неправда, ключовим є поступове нагрівання.
  • Вода закипить швидше — технічно так, але навіть столова ложка солі майже не впливає на процес.

Коли сіль справді потрібна під час варіння яєць

Єдина корисна функція солі — діяти як «рятівна подушка». Якщо яйце все ж трісне, білок за контакту з гарячою солоною водою швидко згортається й запечатує тріщину, що не дає йому витікати далі.

Оценка материала:

5.00 / 3
Як зварити ідеальні яйця, щоб не лускалися й легко чистилися: насправді секрет дуже простий 5.00 5 3
Життя та Стиль / Суспільство
14.09.2025 4816
Еще материалы раздела «Суспільство»