НОВИНИ ДНЯ: В Україні засекретили дані про кількість СЗЧ та дезертирства: причина  ISW розкрив блеф Путіна про “неминучу перемогу”: які реальні успіхи та втрати армії РФ цього року  Місячний гороскоп: що можна і чого не можна робити 11–12 грудня  В Україну йде похолодання: чого чекати від погоди завтра й коли може бути мороз  По Воронежу завдано ракетного удару: росіяни бідкаються на перебої зі світлом і водою  Приходить відчуття полегшення: 3 знаки зодіаку відчують щастя, якого давно не відчували, вже після 10 грудня  Мирна угода щодо України стає дедалі ближчою — The Washington Postвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
05.10.2025 280

Бризолі: рецепт улюбленої страви з дитинства

Бризолі — страва, знайома багатьом українцям ще з дитинства.

5646e635db0e06b1714b1771a8cfb96d_05.10.25

У когось вона асоціюються зі святковим столом, у когось — із затишними сімейними вечорами. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Їх часто називають «жабками», «сочниками», «лінивцями» чи навіть «тартинками». Незалежно від назви, суть залишається одна — це ніжна м’ясна начинка у хрумкій оболонці, що тане в роті. Фудблогерка Альона Карпюк розповіла, як правильно приготувати бризолі, та поділилася перевіреними порадами й цікавими фактами про страву, щоб ви могли відтворити знайомий смак у сучасній інтерпретації.

Інгредієнти

вафлі (тонкі, придатні для випікання і смаження)

фарш (свинячо-яловичий чи курячий) - 500 г

цибуля - 1 шт.

яйця - 2–3 шт.

сіль

перець

спеції

олія

Приготування

  1. Додайте до м’ясного фаршу подрібнену чи збиту блендером цибулю. Посоліть, поперчіть і приправте спеціями. Добре вимішайте масу до однорідності.
  2. На вафлю викладіть шар фаршу, рівномірно розподіліть. За бажанням накрийте іншою вафлею чи залиште одинарною.
  3. Збийте яйця виделкою або віничком. Вмочіть підготовлену заготівлю у яєчну масу.
  4. Обсмажте бризолі на сковороді з розігрітою олією до золотистої скоринки з обох боків.
  5. Викладайте готові вироби на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир. Подавати краще гарячими зі сметаною, свіжими овочами або зеленню.

Поради

  • Для ніжнішого смаку можна змішати різні види м’яса, наприклад, курку та індичку.
  • Якщо хочете легшу версію, замість смаження спробуйте запекти бризолі в духовці за 180°C протягом 20–25 хв.
  • У фарш можна додати трохи твердого сиру, він зробить начинку соковитішою.

Бризолі походять від французького слова brésoler, що означає «підсмажувати». А от у радянські часи цю страву часто готували у шкільних їдальнях, саме тому для багатьох смак бризолів асоціюється з дитинством. Сучасні варіації рецепта пропонують експериментувати з начинкою, наприклад, додавати гриби, овочі чи навіть вершковий сир.

Бризолі — це страва, яка об’єднує покоління. Вона проста у приготуванні, але завжди дарує відчуття домашнього затишку та теплих спогадів.

Оценка материала:

5.00 / 2
Бризолі: рецепт улюбленої страви з дитинства 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
05.10.2025 280
Еще материалы раздела «Суспільство»