НОВИНИ ДНЯ: Нове опитування показало несподівану позицію США щодо війни  У Міноборони РФ "знайшли" цинічну причину нічної атаки на Україну  Путін ризикує серйозно зіпсувати відносини з Трампом, - The Independent  Закупівля американської зброї для України: Сибіга розкрив, скільки країн долучилися  Морози і штормовий вітер: синоптикиня розповіла, якою буде погода 6-7 грудня  Врожай в Україні зростає, але експерти б’ють на сполох — що заважає прибутку від його продажу  Прогноз погоди на 5 грудня: похолодання та нічний морозвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
09.10.2025 820

Як приготувати ризото з лісовими грибами — одну з улюблених страв короля Чарльза

Осінь — пора тепла в домі, затишних ароматів і страв, які зігрівають не лише тіло, а й душу.  

4f54ad1af830b30b14f97c5349366078_09.10.25

І саме у цю пору року король Чарльз надає перевагу одній зі своїх улюблених страв — ризото з лісовими грибами. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

За словами колишнього королівського шеф-кухаря Darren McGrady, саме ця страва часто з’являлася на столі у резиденції Балморал, коли сезон грибів був у самому розпалі. Кухар, який багато років працював у Палаці Букінгем і готував для королівської родини, пригадує: «Ми з Його Величністю й легендарним шефом Антоніо Карлуччо збирали дикі гриби на 50 тисяч акрів маєтку Балморал. Потім ми їх обсмажували, сушили, заморожували і вони ставали справжнім скарбом для осінніх вечер біля каміну».

Королівський секрет

Сушені гриби — це не лише практично, але й дуже по-королівськи. Кухар радить висушувати їх за допомогою дегідратора, щоб максимально зберегти смак і аромат.

«Сушені лісові гриби можуть зберігатися до року, — каже шеф. — Просто складіть їх у герметичну банку, а потім, коли забажаєте, залийте гарячою водою. Вони знову стануть м’якими, насиченими ароматом і готовими для вашого ризото.»

Якщо у вас немає дегідратора, гриби можна висушити у духовці за температури у 50–60°C із відчиненими дверцятами. Найкраще підходять лисички, опеньки, білі гриби, а також звичайні печериці — вони теж чудово віддають аромат.

Цей італійський класичний рецепт — фаворит Чарльза. Така страва ідеально підходить для вечері після прогулянки або для родинного застілля.

Інгредієнти

  • Арборіо або карнаролі рис 1 склянка (200 г)
  • Лісові гриби (сушені) 150–200 г
  • Цибуля шалот або звичайна 1 шт.
  • Оливкова олія 2 ст. л
  • Вершкове масло 30 г
  • Овочевий або курячий бульйон 600–700 мл
  • Тертий пармезан 50 г
  • Сіль
  • Чорний перець
  • Свіжі чебрець або петрушка
  • Трюфельна олія

Приготування

  1. Підготуйте гриби. Якщо вони сушені, залийте окропом і дайте настоятися 15–20 хв. Збережіть ароматну воду — вона стане чудовою частиною бульйону.
  2. У великій сковороді розігрійте оливкову олію та вершкове масло. Додайте дрібно нарізану цибулю та обсмажте до прозорості.
  3. Висипте рис і готуйте, постійно помішуйте, 2–3 хв, поки зерна не стануть злегка золотавими та не з’явиться горіховий аромат.
  4. Налийте трохи гарячого бульйону, перемішайте. Щойно рис вбере рідину, додайте ще. Це триватиме близько 20 хв.
  5. Через 10–12 хв додайте підготовлені гриби разом із кількома ложками грибного настою.
  6. Коли рис стане м’яким, але ще злегка «аль денте», зніміть з вогню. Додайте пармезан, шматочок вершкового масла, перемішайте.
  7. Викладіть на тарілку, посипте зеленню, додайте кілька крапель трюфельної олії — і ви отримаєте страву, гідну королівського столу.

Порада

Ризото — страва, яку не варто готувати «на запас». Воно найсмачніше одразу після приготування, коли зерна ще зберігають структуру, а соус ніжно огортає кожну ложку.

Кухар згадує, що Чарльз особливо любив цей духмяний грибний аромат восени:

«Після прогулянки на холодному шотландському повітрі запах ризото з лісовими грибами наповнював увесь замок. Це була проста, але смачна страва, яка об’єднувала усіх за столом».

Оценка материала:

5.00 / 4
Як приготувати ризото з лісовими грибами — одну з улюблених страв короля Чарльза 5.00 5 4
Життя та Стиль / Суспільство
09.10.2025 820
Еще материалы раздела «Суспільство»