НОВИНИ ДНЯ: Без опадів, але вітряно: синоптик розповіла, якою буде погода на вихідних  Важкий період закінчується: 3 знаки зодіаку відчують полегшення після 5 грудня  Зарплати військовим не підвищать, але будуть контракти з покращеними умовами, - Шмигаль  Росіяни переоцінили свої сили і зазнають втрат: у ЗСУ розповіли про ситуацію у Куп'янську  Моді приймає Путіна з почестями: що означає для України поїздка "фюрера" до Індії  Врожай в Україні зростає, але експерти б’ють на сполох — що заважає прибутку від його продажу  Прогноз погоди на 5 грудня: похолодання та нічний морозвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
17.10.2025 627

Огірковий соус "Реліш": рецепт смачної консервації до м’яса та бургерів

Якщо ви шукаєте цікавий рецепт на зиму, який здивує гостей та стане вашим кулінарним «козирем», обов’язково спробуйте приготувати огірковий соус «Реліш».

e3586e71f4fcbedcc85aaf664cec7fb2_17.10.25

Ця пікантна закуска прийшла до нас із західної кухні, де її подають до бургерів, хот-догів, стейків і навіть до риби. Вона поєднує свіжість огірка, ніжну солодкість болгарського перцю та яскраву гірчичну нотку. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

«Реліш» — це соус-закуска з дрібно нарізаних овочів або фруктів у маринаді, який має насичений смак і виразний аромат. Найчастіше його готують на основі огірків і додають спеції та оцет. Завдяки особливій технології приготування, про який розповіли на сторінці VD Necrasova, соус виходить густим, ароматним і чудово зберігає свіжий смак навіть узимку.

Інгредієнти

Огірки - 2 кг

Болгарський перець - 4 шт.

Цибуля ріпчаста - 4 шт.

Сіль - 2 ст. л

Цукор - 250 г

Куркума - 1 ч. л

Гірчиця м’яка - 100 г

Гірчиця в зернах - 130 г

Оцет 9% - 150 мл

Кукурудзяний крохмаль - 2 ст. л

Вода - 200 мл

Приготування

  1. Огірки добре промийте та натріть на великій тертці, так вони швидше пустять сік і краще вберуть аромат спецій. Болгарський перець та цибулю наріжте дрібними кубиками.
  2. Перекладіть усі овочі у велику миску, додайте сіль, цукор, куркуму, гірчицю та гірчицю у зернах. Влийте оцет і добре перемішайте. Залиште на 2 години, періодично помішуйте, овочі пустять сік і просочаться маринадом.
  3. Перекладіть суміш у велику каструлю, доведіть до кипіння і варіть 20–30 хв залежно від того, наскільки м’які шматочки ви хочете отримати.
  4. Крохмаль розведіть у 200 мл холодної води, влийте у соус і варіть ще 3–4 хв, поки маса не стане густішою.
  5. Гарячий соус розкладіть у стерильні банки, закрутіть кришками, переверніть догори дном і залиште остигати. Зберігайте у темному прохолодному місці.

Подача

  • Класично — до бургерів і хот-догів
  • До запеченого м’яса та шашликів
  • Як закуску до сирної чи ковбасної тарілки
  • Як заправку до картоплі чи пасти

Порада

Щоб соус мав яскравіший смак, можна додати дрібно нарізаний гострий перець чилі.

Огірковий «Реліш» — це ідеальний спосіб урізноманітнити зимові запаси та здивувати близьких. Його легко приготувати, він чудово зберігається та поєднується з величезною кількістю страв. Зробіть кілька баночок і взимку вам точно буде чим потішити себе та гостей

Оценка материала:

5.00 / 2
Огірковий соус "Реліш": рецепт смачної консервації до м’яса та бургерів 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
17.10.2025 627
Еще материалы раздела «Суспільство»