НОВИНИ ДНЯ: Українські F-16 могли отримати ракети для найдешевшого збиття "Шахедів", - ЗМІ  Яка реальна кількість окупантів воює проти України: Сирський озвучив шокувальні цифри  Іноземці можуть служити в ЗСУ за новими правилами: деталі змін  Як РФ вдається покривати шалені втрати на фронті: аналіз Politico  Омбудсманка заявила про "відвертий кримінал" у штурмових полках: що кажуть у ЗСУ  Цінової стелі не буде? Захід готує радикальний удар по експорту російської нафти, - Reuters  Одна з країн ЄС у 2026 скоротить фінансову допомогу Україні майже вдвічівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
16.11.2025 3570

Які овочі та фрукти краще не чистити: їхня шкірка містить купу вітамінів та інших корисних речовин

Шкірка цих плодів містить найбільше клітковини, антиоксидантів і вітамінів: поради експертів для здорового харчування.

d4244b8234cbfdeadb0c258904077b8c_16.11.25

Ми звикли чистити овочі та фрукти, вважаючи, що шкірка — це лише захисна оболонка плодів від бруду й пошкоджень. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Проте саме в ній містяться справжні скарби — вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які вкрай необхідні для нашого здоров’я. Тому експерти зі здорового харчування не радять чистити деякі плоди, щоб отримати від їх вживання максимальну користь для свого організму.

Які овочі та фрукти не треба чистити, адже їхня шкірка містить купу корисних речовин

  1. Яблука. Шкірка яблук містить кверцетин — потужний антиоксидант, який знижує рівень холестерину та зміцнює імунну систему. В ній також багато клітковини, яка покращує травлення. Тому мити яблука потрібно ретельно, але не чистити шкірку.
  2. Молода картопля. У шкірці картоплі містяться калій, залізо, вітаміни C та B6, які частково зникають після чищення овоча. Якщо бульби молоді, достатньо просто добре вимити їх губкою чи щіткою — і можна варити або запікати разом зі шкіркою.
  3. Баклажани. Темна глянцева шкірка баклажанів — джерело насуніну, який захищає клітини мозку від старіння. Якщо овоч молодий і не гірчить, чистити його не потрібно, під час термооброблення шкірка стає м’якою й зберігає всі антиоксиданти.
  4. Огірки. Шкірка огірків містить кремній, який зміцнює волосся, шкіру й нігті. Однак важливо купувати чи вирощувати екологічно чисті плоди — у магазинних часто накопичуються нітрати саме у шкірці. Якщо продукт домашній, залишайте її обов’язково.
  5. Персики та абрикоси. М’який пушок на шкірці персиків та абрикосів — не недолік, а природний бар’єр, у якому містяться бета-каротин і вітамін E. Ці речовини покращують стан шкіри та зору, тому плоди краще просто добре промити під проточною водою.
  6. Морква. Зовнішній шар моркви найбагатший на каротиноїди, які перетворюються у вітамін А. Якщо овоч чистити надто глибоко, кількість корисних речовин зменшується вдвічі. Краще просто потерти моркву щіткою.
  7. Буряк. Під шкіркою буряка міститься багато антоціанів — природних пігментів, які борються зі старінням клітин. Варіть буряк у шкірці, а чистіть уже після охолодження, так збережеться максимум користі.

Оценка материала:

5.00 / 2
Які овочі та фрукти краще не чистити: їхня шкірка містить купу вітамінів та інших корисних речовин 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
16.11.2025 3570
Еще материалы раздела «Суспільство»