НОВИНИ ДНЯ: Кремль пропонує "не нападати" на Одесу і Миколаїв, видаючи це як "поступку": ISW про тактику Путіна  США пригрозили Європі вийти з ряду механізмів НАТО та назвали важливу умову, - Reuters  День святого Миколая в Україні: етнографиня розповіла про давні традиції та їхню виховну роль  У Польщі масово розганяють міф про «небезпечну українську їжу»: подробиці  Коли та як святкуємо День святого Миколая  Знайшов "винних": Путін зробив цинічну заяву про припинення війни в Україні  Інвестори не купилися. Міжнародний форум у Москві закінчився провалом, - розвідкавсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
05.12.2025 607

Готуємо штолен до Різдва: рецепт здобної святкової випічки

Традиційна німецька випічка стала популярною серед українських господинь.

fbdf05ac17e4a491d7494162537d4f93_05.12.25_1

Одна з найпопулярніших різдвяних випічок — німецький штолен. Здобний кекс став популярним за межами країни, адже є одним із символів Різдва. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

 

Штолен печуть за кілька тижнів до свята, щоб він насмтоявся і набув неповторного аромату та смаку.

ТСН.ua підготував рецепт штолена від кулінара Євгена Клопотенка.

Інгредієнти

  • 150 г цукатів
  • 150 г родзинок
  • 70 г мигдалю
  • 100 мл рому
  • 200 мл молока
  • 30 г живих дріжджів
  • 100 г цукру
  • 700 г борошна
  • 2 ч.л. ванільного цукру
  • 1 ч.л. солі
  • 1 яйце
  • 2 жовтки
  • 200 г розм’якшеного вершкового масла
  • цедра 1 лимона
  • цедра 1 апельсина
  • 1 ч.л. кориці
  • 30 г вершкового масла
  • 30 г цукрової пудри

Приготування

  1. На ніч чи за добу до приготування залийте цукати, родзинки та мигдаль ромом. Залиште настоюватися.
  2. Готуємо опару. До великої миски налийте тепле молоко (приблизно 36 градусів). Накришіть туди дріжджі та 50 грамів цукру. Гарно перемішайте. Накрийте харчовою плівкою і залиште на 15 хвилин.
  3. Пізніше до цієї суміші додайте просіяне борошно, сіль, ще 50 г цукру звичайного та ванільного. Вбийте туди ж яйце і жовтки. Додайте масло та замісіть однорідне тісто, яке не липнутиме до рук.
  4. Готове тісто накрийте харчовою плівкою та залиште на 50 хвилин у теплому місці без протягів.
  5. Натріть цедру лимона та апельсина. Злийте з цукатів рідину, додайте цедру і корицю. Перемішайте.
  6. Розкачайте тісто в пласт товщиною 1 см, викладіть начинку та розподіліть по поверхні. Закрутіть тісто довільним чином і вмішайте таким методом у нього начинку.
  7. Розділіть тісто надвоє. Трохи розкачайте кожну частину та підкрутіть, як на рулет. Перекладіть штолени на застелене пергаментом деко. Залиште на на 20 хвилин, щоб штолени піднялися.
  8. Розігрійте духовку до 180 градусів. Випікайте штолени 35–40 хвилин до рум’яності на режимі верх-низ.
  9. Ще гарячими одразу з духовки змастіть штолени розтопленим вершковим маслом і щедро притрусіть цукровою пудрою через ситечко.

10. Покладіть кожен штолен у фольгу. Щільно замотайте та помістіть до холодильника.

Нагадаємо, ми писали про те, що в жодному разі не можна ставити на новорічний стіл у рік Вогняного Коня, бо достатку не буде.

Оценка материала:

5.00 / 2
Готуємо штолен до Різдва: рецепт здобної святкової випічки 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
05.12.2025 607
Еще материалы раздела «Суспільство»