Життя та Стиль
Суспільство
Готуємо штолен до Різдва: рецепт здобної святкової випічки
Традиційна німецька випічка стала популярною серед українських господинь.
Одна з найпопулярніших різдвяних випічок — німецький штолен. Здобний кекс став популярним за межами країни, адже є одним із символів Різдва. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Штолен печуть за кілька тижнів до свята, щоб він насмтоявся і набув неповторного аромату та смаку.
ТСН.ua підготував рецепт штолена від кулінара Євгена Клопотенка.
Інгредієнти
- 150 г цукатів
- 150 г родзинок
- 70 г мигдалю
- 100 мл рому
- 200 мл молока
- 30 г живих дріжджів
- 100 г цукру
- 700 г борошна
- 2 ч.л. ванільного цукру
- 1 ч.л. солі
- 1 яйце
- 2 жовтки
- 200 г розм’якшеного вершкового масла
- цедра 1 лимона
- цедра 1 апельсина
- 1 ч.л. кориці
- 30 г вершкового масла
- 30 г цукрової пудри
Приготування
- На ніч чи за добу до приготування залийте цукати, родзинки та мигдаль ромом. Залиште настоюватися.
- Готуємо опару. До великої миски налийте тепле молоко (приблизно 36 градусів). Накришіть туди дріжджі та 50 грамів цукру. Гарно перемішайте. Накрийте харчовою плівкою і залиште на 15 хвилин.
- Пізніше до цієї суміші додайте просіяне борошно, сіль, ще 50 г цукру звичайного та ванільного. Вбийте туди ж яйце і жовтки. Додайте масло та замісіть однорідне тісто, яке не липнутиме до рук.
- Готове тісто накрийте харчовою плівкою та залиште на 50 хвилин у теплому місці без протягів.
- Натріть цедру лимона та апельсина. Злийте з цукатів рідину, додайте цедру і корицю. Перемішайте.
- Розкачайте тісто в пласт товщиною 1 см, викладіть начинку та розподіліть по поверхні. Закрутіть тісто довільним чином і вмішайте таким методом у нього начинку.
- Розділіть тісто надвоє. Трохи розкачайте кожну частину та підкрутіть, як на рулет. Перекладіть штолени на застелене пергаментом деко. Залиште на на 20 хвилин, щоб штолени піднялися.
- Розігрійте духовку до 180 градусів. Випікайте штолени 35–40 хвилин до рум’яності на режимі верх-низ.
- Ще гарячими одразу з духовки змастіть штолени розтопленим вершковим маслом і щедро притрусіть цукровою пудрою через ситечко.
10. Покладіть кожен штолен у фольгу. Щільно замотайте та помістіть до холодильника.
Нагадаємо, ми писали про те, що в жодному разі не можна ставити на новорічний стіл у рік Вогняного Коня, бо достатку не буде.






