Життя та Стиль
Суспільство
Йод: в яких продуктах є і навіщо він потрібен організму
Йод — надзвичайно важливий мікронутрієнт, від якого безпосередньо залежить злагоджена робота всього організму в будь-якому віці.
Йод необхідний людині протягом усього життя, а його нестача призводить до серйозних наслідків. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Він потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, які допомагають організму виробляти й розподіляти енергію, регулювати температуру тіла.
У Центрі громадського здоров’я наголошують, що ці гормони особливо важливі під час вагітності, оскільки необхідні для правильного формування нервової системи плода, та в дитинстві, коли забезпечують нормальний ріст і розвиток.
Скільки людині потрібно отримувати йоду щодня
Добова потреба в йоді не така вже й велика, але однозначно вартує вашої уваги та зусиль:
- для дорослих — 150 мкг
- під час вагітності та грудного вигодовування — 350 мкг
Найефективнішим способом профілактики йододефіциту вважають вживання в раціоні йодованої солі, адже завдяки цьому можна безпечно отримувати необхідну кількість йоду щодня.
Також слід збагатити свій раціон продуктами, які мають у своєму складі багато йоду:
- морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру)
- білу рибу (минтай, хек, тріску тощо)
- морську капусту (ламінарію)
- овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат)
- фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа)
- яйця
- молоко
- яловичину
- волоські горіхи
У випадку підозри на нестачу йоду варто звернутися до лікаря, який допоможе з’ясувати рівень мікроелементу в організмі, виявити причину виникнення неприємних симптомів та допомогти безпечно їх позбутися.






