Життя та Стиль
Суспільство
Традиційний український калач: рецепти здобної випічки, яку століттями готували на Різдво
Здобний калач за українською традицією — символ щедрості та добробуту.
Серед багатьох страв, які здавна українці готували на Різдво, був калач. Це символ цього великого свята — такий як кутя чи дідух. Його клали на стіл, усередину ставили свічку та смакували у перший день Різдва. Адже випічка дуже здобна, а до Святвечора ще тривав різдвяний піст. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
ТСН.ua підготував рецепти калачів — більш традиційного та з начинкою.
Калач з медом та маком
Різдвяний калач зазвичай випікають без начинки, але щедро присипають маком та додають до тіста мед. Таку випічку вважають оберегом добробуту та злагоди. ТСН.ua ділиться рецептом кулінарки Валентини Саєнко.
Інгредієнти
- 500 г борошна
- 200 г молока
- 21 г живих дріжджів
- 80 г цукру
- 4 яєчні жовтки
- 100 г вершкового масла
- 1 с.т. меду
- дрібка солі
- мак для прикрашання
Приготування
- Робимо опару. У мисці змішуємо цукор, дріжджі, тепле молоко та частину борошна. Залишаємо опару на 15 хвилин, щоб підійшла.
- Після цього до опари додаємо решту борошна, жовтки та мед. Все ретельно вимішуємо до однорідності та частинами почнемо вводити вершкове масло.
- Коли масло гарно з’єднається з масою, замішуємо тісто протягом 8-10 хвилин. Глютенова сітка, що розвивається за цей час, краще утримуватиме повітря, а тому калач буде більш пухким. Тісто має вийти еластичним і не липнути до рук.
- Накриваємо тісто і залишаємо у теплі щонайменше на годину, щоб воно підросло.
- Потім ділимо його на дві частини. Розкачуємо «ковбаски» та скручуємо їх у косу. Викладаємо на деко та залишаємо на 20 хвилин.
- Калач змащуємо жовтком, додавши до нього ложку молока, а потім щедро обсипаємо маком.
- Випікаємо калач за температури 180°C приблизно 30-35 хвилин — до появи гарної рум’яності.
Калач з маковою начинкою
Традиційні різдвяні калачі також готують з начинкою. Зазвичай, вона з маку, який з давніх-давен є символом родючості та достатку. ТСН.ua ділиться рецептом кулінарки Альони Московченко.
Інгредієнти для тіста
- 1 кг борошна
- 400 мл молока
- 200 г цукру
- 50 г живих дріжджів
- 180 г охолодженого вершкового масла
- 2 яйця
- 2 жовтки
- 10 г солі
Інгредієнти для макової начинки
- 150 г маку
- 200 мл молока
- 30 г вершкового масла
- 100 г цукру
- 1 ст. л. меду
Приготування тіста
- У теплому молоці розчиняємо дріжджі та цукор. Потім додаємо все борошно, яйця, жовтки та сіль. Замішуємо тісто.
- Коли стане однорідним, поступово додаємо вершкове масло. Вимішуємо — доки масло повністю не розчиниться у тісті.
- Накриваємо тісто і залишаємо його підходити в теплому місці приблизно на 1 годину.
Приготування макової начинки
- Сухий мак подрібнюємо у блендері, щоб він став вологим.
- Перекладаємо мак до каструлі та заливаємо молоком. Ставимо каструлю з маково-молочною сумішшю на плиту та підігріваємо. Мак має повністю увібрати молоко.
- До гарячого маку додаємо цукор, масло і мед. Потім перебиваємо все до стану пасти, охолоджуємо і ставимо до холодильника.
Формування калача
- Розділяємо тісто на дві частини. Розкачуємо кожну та змащуємо маковою начинкою.
- З кожної частини формуємо трубочки. Потім розрізаємо їх навпіл. Закріплюємо разом кінці чотирьох розрізаних трубочок і сплітаємо косу. Потім формуємо круглий калач.
- Викладіть калач до форми. Поставте до теплого місця на 30 хвилин, щоб він підійшов.
- Випікаємо у духовці за температури 180°C протягом 20–25 хвилин. Потім накриваємо калач фольгою і випікаємо ще 10 хвилин.
Нагадаємо, ми писали про те, як святкували Святвечір наші предки. Напередодні Різдва за давньою традицією, родини збираються на особливу вечерю. Її називають по-різному — «Багатою кутею», «Вілією», «Віґілією», але найвідоміша назва, яка об’єднує всі регіони — це Святвечір.
Оценка материала:
Традиційний український калач: рецепти здобної випічки, яку століттями готували на Різдво14.12.2025






