Життя та Стиль
Суспільство
Не штоленом єдиним: рецепт різдвяного кекса, що підкорює з першого шматка
Англійський кекс може стати альтернативою німецькому штолену.
Напередодні Різдва хочеться чогось особливого. Важливе місце на святковому столі займає випічка - солодка і запашна. Саме десерти дарують смаки, що зігрівають, та нагадують нам аромати, які повертають у дитинство. Про це повідомляють Контракти.UA.
ТСН.ua підготував рецепт різдвяного кекса, що стане справжньою прикрасою святкового столу.
Різдвяний кекс — це солодка випічка, яка наповнює дім запахами спецій, цитрусових і теплого тіста, Його печуть заздалегідь, аби до Різдва він вистоявся і набув свого особливого смаку і аромату.
Англійський кекс
Авторка рецепту cakecupcake_ks каже, що цей різдвяний кекс стає смачнішим щодня. Тому його слід робити заздалегідь, аби він настоявся. Кекс виходить насиченим, вологим, щедрим на сухофрукти й горіхи.
Інгредієнти для тіста:
- 270 г вершкового масла 82%
- 270 г цукру
- 225 г яєць
- 1,5 ст. л. меду
- 338 г борошна
- 75 г мигдального борошна
- 15 г розпушувача
- 0,5 ч. л. солі
Інгредієнти для начинки:
- 400 г смажених горіхів
- 700 г різних сухофруктів
- цедра двох апельсинів
- 250 мл рому або лікеру
Спеції:
- 1,5 ч. л. кориці
- 0,5 ч. л. імбиру
- 0,5 ч. л. мускатного горіха
- 0,5 ч. л. меленої гвоздики
- 0,5 ч. л. меленого кардамону
- 1 стручок ванілі
Приготування
- За кілька годин до випікання, а ще краще - на ніч, залийте сухофрукти алкоголем. Усе добре перемішайте і герметично закрийте. Сухофрукти набухнуть, стануть соковитими й ароматними.
- Міксером збийте масло з цукром, аби маса стала світлішою та набула кремової текстури. Додайте яйця, мед і ваніль. Усе добре перемішайте, аби інгредієнти з’єдналися.
- У мисці змішайте сухі інгредієнти. У два підходи додайте їх до рідкої маси. Потім додайте начинку - замочені сухофрукти і горіхи. Перемішайте лопаткою - без зайвого збивання.
- Для кексу знадобиться кругла з отвором по центру. Змастіть її маслом і присипте борошном.
- Кекс випікайте у розігрітій до 160-165°C духовці протягом 70-90 хв.
- Коли дістанете кекс, полийте його ромом, лікером або цукровим сиропом. Це підсилить аромат і зберігатиме вологість.
- Після повного охолодження його необхідно загорнути в пергамент і залишити настоюватися в темному місці.Ідеальний варіант - це витримати до чотирьох тижнів, періодично кожний тиждень змащуючи алкоголем.
Кулінарка каже, що кекс можна задекорувати білковою глазур’ю.
Нагадаємо, ми ділилися рецептом традиційного українського калача, який століттями готували на Різдво.
Оценка материала:
Не штоленом єдиним: рецепт різдвяного кекса, що підкорює з першого шматка17.12.2025






